Германия прие закон за жените шефове

Свят

27-11-2014, 07:23

Снимка:

purposequestinternational.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поне 30% от позициите в управителните съвети на фирми трябва да се заемат от жени

Германия прие закон, който изисква големите фирми да дават определени квоти за жените в управителните съвети на предприятията, пише Би Би Си.

На най-големите немски компании е било наредено да гарантират, че поне 30% от позициите в управителните им съвети ще се заемат от жени от 2016 г. по силата на закон, който бе гласуван късно във вторник от управляващата коалиция.

Фирмите, които не изпълнят тази квота за жени директори ще трябва да оставят тези места незаети.

Някои водещи германски бизнесмени разкритикуваха новият закон.

Подобни мерки са въведени и в други европейски държави, включително Норвегия, Италия и Холандия.

"Този закон е важна стъпка за равенството, защото така ще започне промяна в културата на работното място", заяви канцлерът Ангела Меркел, която първоначално е била против реформите, пред парламента в сряда.

"Беше взето решение и то вече е факт. Ние не можем да си позволим да правим бизнес без уменията на жените."

"Има достатъчно жени, които са квалифицирани да заемат тези много важни работни места", каза министърът на семейството в Германия, Мануела Швезиг в интервю за националното радио.

Докато привържениците на подобна практика приветстваха приемането на закона имаше и много, които заявиха, че система от квоти не е продуктивна. Според тях доброволните схеми са много по-ефективни по отношение на присъствието на повече жени на ръководни постове.

Повече от 80% от високите постове в германски компании се заемат от мъже, съобщава "Дойче Веле"., въпреки че близо 40% от федералния кабинет е съставен от представителки на нежния пол.