Болен от рак отказа химиотерапия и живя до 102 години

Тайната на дълголетието му била домашно вино, което сам произвеждал

На 102 години почина Стаматис Мораитис, който 36 години по-рано бе диагностициран с рак на белите дробове, предаде greece.greekreporter.com, цитиран от 24 часа.

Мъжът е от остров Икария в Гърция . Когато  му съобщили, че страда от тежката болест, той не се примирил. 9 други лекари обаче потвърдили диагнозата и му дали най-много 9 месеца живот.
Мораитис се колебаел дали да остане в САЩ и да се подложи на лечение. Вместо това обаче, той решил да се прибере в Икария, където да посрещне последните си дни. Мъжът категорично оказал да се подложи на химиотерапия и на раково лечение, което американските лекари му предлагали. Всичко, което искал да направи, било да се върне в градината и винарната си. В няколко интервюта Мораитис споделя тайната на дълголетието му - домашното вино, което сам произвежда и продуктите на острова.

Иронията е, че когато Мораитис се върнал в Америка, за да посети лекарите си, разбрал, че всички са починали.

“Очаквах да умра, но просто не се случваше. През нощта отивах до таверната. Там играех табла и пиех вино с приятелите си до полунощ", разказа Мораитис в интервю. Погребението му ще се състои на 6 февруари.