Няма официално запитване от САЩ за разполагане на военна техника у нас

Това съобщиха от Министерство на отбраната във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис

Няма официално запитване към нашата страна за разполагане на военна техника на САЩ на територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа.

От Министерство на отбраната уточниха, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България.

Изявлението на командващия въоръжените сили на САЩ в Европа визира концепцията на САЩ за регионално разполагане на формирования от сухопътните войски на ротационен принцип на територията на страни от Източна Европа, включително интензифициране на сътрудничеството в областта на съвместни подготовки, тренировки и учения с въоръжените сили на тези държави.

„Съгласно Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни българо-американски подготовки и учения, които способстват за повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на двете страни”, поясниха от министерството.

През последните четири години се запазва тенденция за увеличаване на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членки на НАТО и страни-партньорки.

В изпълнение на Споразумението през следващата година – 2015 г., предстои на територията на нашата страна да се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Целта е да се повишава тренираността на личния състав и формированията за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Република Полша учение „Атлантическа решителност“.