Откриха рекламни материали на „Ислямска държава” при акцията в Пазарджик

Всичките седем обвиняеми са с мярка за неотклонение и задържане за 72 часа

При претърсванията в Пазарджик са открити множество „рекламни материали” на Ислямска държава – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери.

Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, предаде „Фокус”.

„Иззети бяха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството”, заяви Сарафов.

Заместник-главният прокурор уточни, че са били извършени общо 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик. „В рамките на операцията бяха задържани за 24 часа 26 човека. До настоящия момент са разпитани около 30 свидетели”, заяви Сарафов.

Сарафов добави, че са повдигнати обвинения на 7 лица, а Ахмед Муса е ръководител на въпросната група, която си е поставила за цел да върши престъпления срещу републиката. „Ахмед Муса от юли 2014-та година до ноември на територията на трите града е проповядвал възгледите на ИДИЛ. Всички обвиняеми са с български произход.

Заместник-главният прокурор уточни, че всички седем обвиняеми са с мярка за неотклонение задържане за 72 часа и допълни, че вероятно ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража.

Сарафов уточни и имената на обвиняемите - Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова като Ахмед Муса е считан за ръководител на групата и посочи, че повдигнатите обвинения не се базират само на откритите клипове.

Зам.-главният прокурор посочи, че не са установили финансиране, а обратния процес - всеки се занимава с някаква дейност.

„В рамките на проповедите и извън тях те събират пари, които предават на Муса. Тепърва ще установим дали той ги прибира за себе си, или ги предоставя за други цели”, обясни Сарафов.

„В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни”, заяви заместник-главният прокурор.

Сарафов уточни, че са били и публикувани материали в интернет, които пропагандират за ИДИЛ.