Китай подготвя своя пръв закон срещу насилието в семейството

Свят

26-11-2014, 16:25

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

При пожар в мина в Китай са загинали 26 миньори

Активистите посочват, че проектът не обхваща двойките, несключили официално брак

Китай ще приеме за пръв път закон срещу насилието в семейството. Инициативата се приветства от женските сдружения в страната, където проблемът дълго време оставаше изцяло в частната сфера, информират Франс прес и БТА.

Проектът, който бе достъпен във вторник на правителствения сайт, демонстрира за пръв път законодателен подход към насилието в семействата и помощта за пострадалите, за какъвто настояват отдавна вече феминистки групи в страната.

„Години наред се чувствахме често безпомощни да подпомогнем жертвите. Най-сетне се придвижиха нещата с този закон!”, заяви за АФП Ху Чжъмин. Активистка на движението в защита на жените от първите му дни, тя ръководи пекинския Център за психологическа помощ на жени „Кленово дърво”.

Активистите обаче посочват с тревога, че проектът не обхваща двойките, несключили официално брак, както и разведените, че в него има и неясноти.

До преди по-малко от две десетилетия насилието в семейството не бе сред правните основания за искане на развод в Китай, чак докато през 2001 г. в допълнение към закона за семейството бе включена за пръв път изрична забрана на насилие между съпрузи.

Липсваше обаче юридическо определение за насилието от този род и много от жертвите се озоваваха сред бюрократичен лабиринт, оплетени в жалби до полицията, кварталния обществен комитет и асоциацията на жените в Китай.

В страната и до днес почти няма центрове, които да подпомагат пострадали от насилие в семейството, почти не се издават и съдебни разпореждания, които да държат насилниците настрани от жертвите им.

Проектозаконът предвижда съдилищата да разглеждат възможността за подобно решение до 48 часа след подаване на жалбата; в този случай ищецът ще е длъжен до 30 дни да започне съответната процедура, предвидена от закона.

Полицията ще бъде задължена да дава ход на жалби от този род, а училищата, болниците и други институции под страх от „тежки последици” да предупреждават властите в случай на установени насилствени действия, сочи проектът.

„Чайна дейли” помества днес последни данни на Федерацията на китайските жени, според които близо 40 на сто от тях – омъжени или с постоянен партньор, са подложени на физическо или сексуално насилие. Федерацията, свързана с китайската компартия, информира преди, че явлението засяга към 25 на сто от семействата в страната, напомня агенция Франс прес.