Неосигурените пациенти ще имат право само на спешна помощ

Здравният министър уверява, че до една година българските пациенти ще разполагат с електронна здравна карта

Още през 2015 г. неосигурените пациенти няма да имат право на лечение в болница, а само на „ясно регламентиран пакет при изброени спешни състояния”. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в интервю пред вестник „Труд”.

„Разликата между осигурения и неосигурения ще стане видима”, уверява още министърът.

„Неосигурените, които са в активна възраст и не са социално слаби, трябва да знаят, че оставането им в това състояние вещае недобри неща. Предвиждаме в обозрим период от време - още от 2015 г., да бъде прекратена възможността за планов прием на такива пациенти”, категоричен е Москов.

До една година българските пациенти ще разполагат с електронна здравна карта, обещава още министърът.

„В края на 2015 г. индивидуалният идентификатор ще бъда наличен. С него всеки един от нас ще може да ползва реализиралите се дотогава възможности за издаването на електронна рецепта, е-досие и е-фиш. Изводът на базата на доклади на НЗОК и на неправителствени организации, които са изследвали тази сфера, е, че между 18% и 20% се движат кражбите в системата, ако няма е-здравеопазване. А в европейските държави, където то е въведено, нивото им е около 3%”, коментира още Петър Москов.

Той обещава и мерки срещу корупцията в здравната система. „Изходът е разходите да се известяват и да се минимизират начините за нерегламентирани плащания. И МЗ, и НЗОК разполагат с достатъчно контролни механизми, но нека и българските пациенти бъдат активна страна в процеса. Не е имало случай да е подаден сигнал за нерегламентирано плащане и от това да не е произтекла санкция”, казва Петър Москов.

„Ако говорим за тези плащания, те често са свързани с искането ни като пациенти: определен лекар да ни лекува, да ни оперира, дадена болница да ни приеме. Тоест това са реални нужди, които финансирането през НЗОК не покрива. Това занапред също може да стане чрез надграждане в осигуряването”, посочва още здравният министър.