ЕК започва две нови наказателни процедури срещу България

За безопасността на пътищата и за енергийната ефективност

Европейската комисия  обяви, че започва две нови наказателни процедури срещу България - за безопасността на пътищата и енергийната ефективност, предаде Нова телевизия.

Комисията иска от България и още три страни да приложат правилата на ЕС за обмен на информация за пътните нарушения, която обхваща нарушения като шофирането с превишена скорост и в нетрезво състояние, позволява идентифицирането и съдебното преследване на шофьори от ЕС във връзка с нарушения, извършени в държава, различна от държавата, в която е регистриран автомобилът им. Държавата, в която е извършено нарушението, е тази, която решава какви мерки да бъдат взети.

От Еврокомисията искат още България и Унгария да транспонират изцяло законодателството на ЕС за енергийна ефективност. Съгласно тази директива държавите от ЕС трябва да постигнат определени икономии на енергия през периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г.

Те трябва да направят това чрез задължителни схеми за енергийна ефективност или други целенасочени политики за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта.

Сред останалите изисквания са: енергийни одити на големи компании на всеки четири години, повече права за потребителите по отношение на измерването и таксуването на енергийното им потребление, ежегодно обновяване на поне 3% от сградите на централното правителство и енергийно ефективни обществени поръчки.