Кунева: Реформите в съдебната система трябва да бъдат приети до края на годината

Ако не бъдем приети в Шенген, няма да имаме икономика

Ще работя за това стратегията за продължаване на реформата в съдебната система да влезе в парламента до края на годината.

Това каза заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева преди дискусията по предложения от Министерство на правосъдието проект на Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, предаде „Фокус”.

„По въпроса за стратегията за съдебната реформа предлагам винаги да слушате министъра на правосъдието като основна движеща фигура. Аз ще направя всичко възможно това да се превърне в хоризонтална европейска политика, защото без съдебна реформа, без влизане на България в свободното пространство от граници, наречено Шенген, ние няма да имаме икономика”, подчерта вицепремиерът.

Тя посочи, че България има достатъчно нисък ръст на БВП и всички инвеститори ще обяснят, че основата е несигурност, която се поражда от правната рамка, често сменящи се противоречащи си закони, от яснотата и правилата, по които функционира съдебната система и присъствието на България в Шенген.

„Аз ще направя така, че да може всяка система да си говори с другата и да бъде подчинено на едно – България да има добра икономика и тази икономика да бъде базирана на много стабилно върховенство на закона. Затова съм тук – за да дам рамо на колегите и да кажа, че искам да помогна с всичко, каквото мога – политически, като вицепремиер – това да се случи”, посочи Кунева.