Група ще запише новия си албум в ДНК формат

Свят

26-11-2014, 13:13

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музика, която се вижда (видео)

Целта на бандата определено не е музика й да се чуе

Музикалната група OK Go планира да пусне най-новия си албум кодиран в дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), пише Popular Science. Групата работи с биохимика от Калифорнийския университет в Лос Анжелис Шри Косури, който е бил част от екипа на Харвардския университет, превеждащ книга в ДНК. 

Косури вероятно ще използва подобен метод, за да превърне албума на ОК Go “Hungry Ghosts” в ДНК информация. Най-напред песните трябва да се трансформират в бинарен код, което всъщност така или иначе се случва с музиката, записана в дигитални формати. При следващата стъпка бинарният код се “превежда" в базите на ДНК - А, Т, Г и Ц. От базовите двойки - A-T или Г-Ц, се избира коя да представлява нулите и коя единиците в бинарния код. Косури ще създаде ДНК секвенция и ще я съхрани в няколко капки вода, затворени в малък мускал, който OK Go ще продава вместо дискове или музикални файлове.

За да разчетат информацията, съдържаща се във водата, почитателите на групата, ще трябва да увеличат и секвенират ДНК, да преобразуват базовите двойки отново в бинарен код и след това с помощта на специален софтуер да превърнат бинарния код в музика. Очевидно целта на проекта е притежанието на албум под формата на ДНК, а не слушане на песните в него. Изпълненията от “Hungry Ghosts” всъщност вече са достъпни в MP3 формат и на диск.