Ева Паунова: Планът “Юнкер” ще помогне на страни като България

Един от ефектите на плана “Юнкер” ще доведе до структурни реформи в начина на финансиране от ЕС

„Целта на плана за инвестиции и растеж на Комисията Юнкер е да мобилизира средства без да се създава нов дълг за Европа. С тях ще бъдат подобрени условията за растеж, развитие и създаване на работни места именно в страни като България.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод представянето на Пакета за заетост, растеж и инвестиции на Европейската комисия, което се състоя на 25 ноември по време на пленарното заседание в Страсбург. „Планът е шанс за финансирането на важни системни проекти като базовата инфраструктура в България“, допълни г-жа Паунова.

Новият инвестиционен план за Европа беше един от основните ангажименти, поети от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. От наличните финанси, 21 милиарда ще бъдат предоставени от европейския бюджет и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но всяко едно евро от обществените финанси се очаква да привлече още 15 евро от частни инвеститори, акумулирайки 315 милиарда евро на разположение за следващите три години. Новият план се гради върху три стълба - мобилизация на инвестиции чрез новосъздадената институция на ЕИБ - Европейския фонд за стратегически инвестиции; създаване на канал за проекти, за които да бъде достъпно финансирането; както и по-добро управление на единия европейски пазар.

Ева Паунова коментира, че един от ефектите на плана “Юнкер” ще доведе до структурни реформи в начина на финансиране от ЕС. Те ще гарантират висококачествени инвестиции и устойчиво развитие в Европа. „Това е ясен знак за решителността на Европейската комисия да възстанови растежа и да спомогне за създаването на нови работни места. Всъщност, с промяната на правната рамка, като част от този план, ще създадем благоприятна инвестиционна среда и ще предотвратим "Европа на две скорости", осигурявайки равен достъп до средства за всички страни-членки.“


Инвестиционният план за Европа трябва да бъде одобрен от Комисията и Съвета, с което също да се вземе официално решение за създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Очаква се Комисията официално да представи новото законодателство, което да влезе в сила до юни месец 2015г. До средата на 2015, новият ЕФСИ ще бъде напълно опериращ, увеличавайки значително достъпа до инвестиции за европейската икономика. Ева Паунова, която е единственият български представител в Комисията за икономически и парични политики в Европейския Парламент, активно ще следи осъществяването на новия инвестиционен план на Юнкер.