Фандъкова: Всяка година Столична община дава около 4 млн. лева за култура

Софийската програма „Култура“ е най-големият меценат в областта, заяви кметът

През последните години, Столична община показа, че задава тона с работата си в областта на културата и културните събития.

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при връчването на договорите на бенефициентите по пилотната програма „Сподели София“ на Фонда за иновации в културата, предаде „Фокус“.

„Общо годишно, Столична община е дала около 4 млн. лева за култура. Фондът „Сподели София“ е първият публично-частен фонд за иновативни проекти в областта на културата“, допълни Фандъкова.

„Чрез него се насърчаваше подаването на документи за кандидатстване по електронен път. Подадени бяха 121 проекти, от тях 105, подадени по електронен път. 22 проекта са на индивидуални творци, 16 са одобрени за финансиране, като 4 от тях на индивидуални творци“, каза още столичният кмет.

Тя заяви още, че средствата за финансиране на Фонд „Сподели София“ са на стойност 100 хил. лева, като 50 хил. лева са от Столична община, а останалите 50 хил. лева са предоставени от бизнеса.

„Показваме модели, които се възприемат както от наши партньори, така и от други общини“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че програмата на Столична община „Култура“ е най-големият меценат в областта на културата, а след нея програма „Европа“.