Инвестиции и реформи трябва да вървят ръка за ръка

Изказване на председателя на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер по повод инвестиционния план на Жан Клод Юнкер, представен днес в ЕП в Страсбург

Европа е на кръстопът. Въпреки консолидацията на държавите-членки на ЕС след кризата, предизвикана от суверенни дългове, ние все още усещаме последиците от кризата. Равнището на безработица в някои държави-членки e прекалено високa и европейската икономика не напредва достатъчно в момента. Популисти и екстремисти набират скорост в много страни и много хора са изправени пред несигурност. Политическите сили, които поеха отговорността за Европа, сега трябва да дадат убедителен отговор.

Председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, представи инвестиционен пакет от 300 милиарда евро. Този пакет отваря нови възможности и дава надежда. Ето защо ние, Групата на ЕНП, ще го подкрепим и ето защо има широк политически консенсус в Европейския парламент. Въпреки това, само опаковката не може да реши всичките ни проблеми. Да се даде тласък на европейската икономика ще отнеме повече усилия, отколкото само грандиозни идеи и ще изисква много работа, за да се направи реална промяна.

Правилният въпрос сега не е кой обещава най-големия пакет, a от кои стари навици трябва да се отървем и какви лостове можем да използваме, за да се уверим, че инвестициите имат реален ефект.

ЕНП иска троен дневен ред на Европейската реформа: Първо, предприемачите трябва да бъде освободени от бюрокрацията, публичната администрация трябва да се направи по-ефективна и структурните реформи в държавите-членки трябва да продължат. На второ място, съществуващият вътрешен пазар трябва да се засили и нови вътрешни пазари в други области трябва да бъдат създадени. И накрая, ние се нуждаем от целеви инвестиции.

С други думи: "реформи" и "повече реформи" се изискват за да се уверим, че инвестициите не са фиаско. Нашите общества се нуждаят от куража да се реформират и от готовността да се променят. Както станахме свидетели в няколко държави-членки, единствено реформите ще увеличат капацитета на ЕС, за да бъде конкурентен в световната икономика.

Групата на ЕНП иска реформи в някои специфични области. Нуждаем се от нови възможности за малките и средни предприятия (МСП), които са двигателят на заетостта на нашите икономики, по-добър и по-малко бюрократичен достъп до финансиране за тези фирми и стимули за банките да финансират реалната икономика. Имаме нужда и от нови инструменти, предоставени от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Освен това, жизнено важно е, да се вземат нови мерки за осъществяване на европейския вътрешен пазар и по-специално, на цифровия единен пазар. Растежът ще започне само тогава, когато премахнем максимален брой пречки пред потребители и предприятия и им позволим да купуват и продават отвъд границите, като в това се включва също и хармонизирането на правата на интелектуална собственост и премахването на таксите за роуминг в Европа, например.

И накрая, трябва да направим повече, за да се превърне Европа в привлекателно място за индустрията. Няма да има растеж без функционираща производствена индустрия.

Абсолютно ясно за нас е, че пакетът от 300 милиарда евро инвестиции не трябва да се финансира от нов дълг, за сметка на следващото поколение. Тази рецепта вече показа в миналото, че не работи. Държавите-членки на ЕС не трябва да повтарят тази грешка. Истината е, че този пакет ще бъде по-ефективен, ако държавите-членки се включат с техните собствени инвестиционни програми, без да договарят нови дългове.

Искаме инвестиционният пакет на Жан-Клод Юнкер да бъде успешен. За да започне обратът в Европа обаче, трябва да проявим смелост за реформи. Единствено чрез инвестиции и реформи, Европейският съюз ще успее по пътя към икономическото възстановяване.


*Манфред Вебер (42) е председател на Групата на ЕНП, най-голямата политическа група в Европейския парламент.