Женят 14-годишната Мария за пари, не я пускат да учи

Отказаха дарения за транспортна карта и пари за храна на момичето

14 годишната Мария Стоянова от село Леново няма да учи и ще бъде омъжена за пари. Скандалното развитие на случая дойде от нейните родители – Стоян Стоянов и Анка Димитрова, които вчера категорично отказаха на дарители и решиха да спрат завинаги дъщеря си от училище. Това съобщи братът на Мария Петко Стоянов.

„Майка ми и баща ми се върнаха от болницата и не пускат Мария да учи в Асеновград Притесняват се. Ако беше мое дете, да я пусна, но решението не зависи от мен”, заяви за „Монитор” Петко. Той бе информиран от екипа за желанието на дарители да финансират образованието на сестричката му и отказа категорично. На въпрос дали Мария не е гласена за предстояща женитба, отговори уклончиво с думите: „Да, има нещо такова”.
Само преди дни благородни хора от цялата страна откликнаха веднага на ожалването на братята Коста и Петко, че сестра им не учи заради безпаричие. „Не може да спират детето от училище, защото образованието в България е задължително до 16-годишна възраст”, коментираха социални пред „Монитор”.
Публикацията на „Монитор” за тежката социално-битова драма на фамилията предизвика лавина от желаещи да помогнат на Мария. Пожелали анонимност предложиха да купят транспортни карти до края на учебната година за Мария, както и да й осигурят пари за джобните й разходи, за да не гладува, докато е на училище. Друга идея бе дори да наемат квартира на момичето в Асеновград, за да не се мъчи да пътува всеки ден. Дарители изявиха желание да открият банкова сметка на името на бъдещата класна, по която на всяко първо число да превеждат на детето суми за издръжка. Отличните оценки на момичето по английски език направили впечатление на дарител, който пожела дори да осигури пари за частни уроци, за да може Мария да овладее до съвършенство чуждия език. В същото време от община Асеновград обещаха съдействие при записването на момичето в някой от трите техникума в града, въпреки че е средата на учебната година.
Тежката социално-битова драма на Стоянови от село Леново е факт. Бащата Стоян паднал от 6 метра и за лечението му отишли над 6500 лева. В същото време братът Коста се разболял от левкемия. Версията на братята Коста и Петко гласеше, че семейството няма пари да пуска Мария на училище. Самата Мария пред екипа на „Монитор” преди дни бе категорична, че иска да учи. „Иска ли питане? Много ясно, че искам да продължа да уча, но просто нямаме средства. Нямаме пари за пътни”, заяви лъганото дете.
Решението на родителите обаче било категорично, че девойчето трябвало да бъде пазено за предстояща сватба и че въпреки задължителното образование и осигурените средства, нямало да я пуснат да учи след 8-и клас.