Обстановката във Фъргюсън остава напрегната

2200 от Националната гвардия влязоха във Фъргюсън

В САЩ продължават протестите срещу съдебното решение да не се повдига обвинение на полицая Дарън Уилсън, застрелял в град Фъргюсън невъоръжения 18-годишен афроамериканец Майкъл Браун. Напрегната остава обстановката и в град Фъргюсън, където протестът срещу съдебното решение прерасна в безредици, палежи, грабежи и стрелба, съобщава БНР. Адвокатът на семейството на загиналия тийнейджър коментира, че решението е индикация, че системата не работи.

За първи път в медиите излезе и версията на полицая Дерън Уилсън. В интервю за телевизия Ей Би Си Уилсън каза, че ако не е стрелял е имало вероятност Браун да открие огън:

"Ръката му беше блокирала достъпа ми до пистолета. Опитах да стрелям отново и отново. Казах си‚ трябва да успея или аз ще съм мъртъв, той сигурно ще ми отнеме пистолета...нещо ще стане и аз ще съм мъртъв.  Дръпнах спусъка трети път и някрая стрелях."

Междувременно в Чикаго президентът Барак Обама намекна, че случаят с Майкъл Браун напомня на други често срещани примери на дискриминация от страна на полицията спрямо афроамерикански младежи:.

Отделно от конкретните обстоятелсвтата във Фъргюсън, за които внимавам да не говоря, защото това не е моя работа като президент да коментирам специфични случаи по които върви разследване, но недоволството, което хората имат по принцип е вкоренено са чисти и прости истини, които трябва да се адресират.