Вестниците в сряда, 26 ноември

Най-доброто от печата

26-11-2014, 07:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Забраняват на полицаи да спират за скорост


„24 часа"
Полицаите вече няма да може да ни спират заради превишена скорост. Вместо това контролът ще става само с камери, обяви вътрешният министър Веселин Вучков.
Глобяването за бърза скорост вече ще се прави след заснемане на нарушението от стационарни или мобилни камери, които издават електронен фиш.
“Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи административен акт за установяване на нарушение в районното полицейско управление по местоживеене”, обясни на специална пресконференция министър Вучков. На нея той представи мерки за контрол на движението, които да намалят корупцията по пътищата.
Служители на Охранителна полиция няма да имат право да спират шофьорите за нарушения по пътищата.
Ще могат да го правят само катаджии, оборудвани задължително с камери и микрофони, каза Вучков. Той представи нови мерки за контрол на пътното движение. Те са в сила от вчера, а целта е с тях да се намали корупцията по пътищата.


Имами в ареста за прослава на "Ислямска държава"
„24 часа"
24-ма са арестувани при спецакция на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. Задържаните са проповядвали джихад и са прославяли “Ислямска държава”, научи “24 часа”. Службите са ги следили няколко месеца.
Претърсени са над 40 адреса и са иззети доказателства за проповядване на антидемократична идеология, което се наказва с до 3 г. затвор или глоба до пет хиляди лева. За пропаганда за война пък се предвиждат до 8 г. решетки.
Около 6,30 ч сутринта ромският квартал “Изток” и близкият до него кв. “Марица” в Пазарджик бяха блокирани от специализирани части на жандармерията и полицията. Екипи на ДАНС от София и Пазарджик започнаха обиски и претърсвания на десетки къщи и на джамията “Абу Бекир”.
Операцията е по новообразувано досъдебно производство срещу лидера и водач на мюсюлманите в ромската общност на Пазарджик - имама Ахмед Муса Ахмед, и негови сподвижници. Разследването е по чл. 407 от НК, както и по чл. 109 във връзка с чл. 108.
От данните по разследването става ясно, че прокуратурата е открила в потребителски профили на роми от Пазарджик, изповядащи исляма, снимки, колажи, клипове и видеоматериали. В постовете били поместени снимки на жители на кв. “Изток” , които позират с тениски, шапки, ленти и знамена със символите на “Ислямска държава”. Били качени и обръщения, призоваващи за ислямска война в Сирия, ислямистки песни на фона на бойни действия, както и видеоклипове, възхваляващи бойците на “Ислямска държава”.
В профилите са открити и проповеди на турски богослов, осъждан в южната ни съседка за терористични действия там.
Според държавното обвинение става дума за пропагандиране на нов вид идеология, която по своята същност е антидемократична, с определена насоченост към ислямска война и възхваляваща ислямския халифат.
Престъпната група е ръководена именно от Ахмед Муса Ахмед, който бе единственият осъден ефективно на делото за проповядване на радикален ислям, което приключи през пролетта в окръжния съд на Пазарджик.


175 стари коли отиват за скрап на ден
"Труд"
175 стари и вече неизползваеми коли се рециклират дневно у нас.
„През 2013 г. в България са рециклирани 64 035 автомобила. За тази година все още няма данни", каза Силвана Тодорова, мениджър в компанията за рециклиране на стари коли „Евро Стийл Трейд".
Информация ще има след 31 март догодина, тъй като това е срокът, в който дружествата за събиране и оползотворяване на стари коли предават годишните си отчети на структурите на министерството на околната среда.
Средно около 93% от материалите, вложени в производството на нов автомобил, могат да се рециклират.
Това на теория свежда до минимум количеството на депонираните отпадъци, които биха могли да окажат отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.


Отменят прихващания в КТБ със задна дата
„Труд"
Депутатите от бюджетната комисия в парламента гласуваха единодушно на второ четене рестрикциите за прихващанията на клиенти в КТБ. Според решението им няма да се признават този вид операции, направени след цесия на депозит в банката и заявени по време на специалния надзор на институцията.
Според един от вносителите на промените Менда Стоянова (ГЕРБ) целта на законовите промени е не бъдещият синдик на КТБ да атакува в съда прихващанията, а недоволните от отмяната им клиенти да се жалят пред магистратите.


Крисия и Кобрата на мача днес
"Стандарт"
"Лудогорец" чака "Ливърпул" с бели рози
Двете имена на годината в България ще подкрепят "Лудогорец" срещу "Ливърпул" днес. Съперниците излизат в ключов мач от група B на Шампионската лига на ст. "Васил Левски". Малката певица Крисия и боксьорът Кубрат Пулев са специални гости на шампионския клуб, който се организира преди всички срещи в турнира. От УЕФА държали да има известни лица не само от футбола. От "Лудогорец" поканиха Крисия и Кобрата, като получиха съгласие. Талантливото дете живее в Разград и беше на пролетния мач с "Валенсия", като дори изпълни химна. Сега Крисия ще бъде сред гостите в шампионския клуб, но може и да не остане за мача за разлика от Кобрата, който ще седне в ложата.


Кличко съди Кобрата за клевета
"Новинар"
Пулев организира мач в София догодина
Владимир Кличко и промоутърската му компания К2 са завели дело срещу Кубрат Пулев за постоянните допинг атаки на българина.
Това призна Кобрата на първата си пресконференция на българска земя след загубата от Влад в битката за световната титла в IBF. В месеците преди сблъсъка българинът постоянно настояваше украинеца да даде проби преди мача между двамата, но срещаше категоричния му отказ, което доведе до куп съмнения за честността на сблъсъка.
"Не знам дали Кличко взема допинг, но действията му, постоянният му отказ да дава проби, ме карат да си го мисля това нещо. В момента даже Кличко и К2 ме съдят за думите ми, за това, че съм казал, че може би взема допинг. Мен ме скъсаха от проверки - през цялата ми подготовка. Всяко идване в България веднага ме проверяваха. Идвам си в България, още не е минал и 1 час и ме намират, за да ме проверяват.
Връщам се в Берлин, веднага ми се звъни на телефона, още на летището ме намират и ми казват: "Г-н Пулев, проверка". Така беше при мен, а него никой не го пипаше. Аз показах, че съм чист, всичко ми е чисто. Нямал съм правото да говоря по темата за допинга. Така ми казваха от К2. Преди мача идваха негови адвокати, натискаха ме за това нещо. Мислеха си, че ще мисля за това нещо и ще се разконцентрирам, но това не беше проблем за мен. Да, ще има дело. Нека ме съдят. Аз съм си такъв – обичам да казвам нещата както са", разясни подробно Кобрата.


ДАНС с мегаакция срещу Ислямска държава
„Монитор"
Жандармерия, полиция и служители на ДАНС проведоха вчера мащабна акция, която трябваше да установи последователи на радикалната организация Ислямска държава у нас. Операцията се проведе в ромските махали на Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, а няколко ходжи и имами бяха задържани.
Агентите нахлули първо вчера рано сутринта в циганския квартал „Изток" в Пазарджик, след като получили сигнал за следи от терористичната организация там. Акцията била разпоредена от Специализираната прокуратура по образуваното ново разследване срещу духовния лидер на мюсюлманите в квартала Ахмед Муса Ахмед, който бе осъден по т.нар. ислямистко дело на 1 година лишаване от свобода за проповядване на радикален ислям.


"Марица-изток 2" е най-големият замърсител в Европа
„Сега"
България оглави поредна срамна класация - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-големият замърсител сред всички промишлени заводи в Европа, а българите отново дишат най-мръсния въздух. Това показва разпространено вчера проучване на Европейската агенция по околна среда от 2012 г., което оценява щетите от замърсяването и чистота на въздуха във всяка една страна.


Арестуваха ходжи и имами в 5 града
„Дума"
ДАНС, МВР и прокуратурата проведоха спецакция в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Асеновград и Смолян. Над 40 адреса бяха претърсени по подозрения за проповядване на антидемократична идеология.
В Пазарджик арестуваха АХмед Муса Ахмед, който е единственият, получил ефективна присъда за разпространение на радикален ислям по делото срещу 13-те имами. В ромския квартал "Лозница" в Асеновград на разпит в районното управление на полицията бе изпратен ходжата Стефан Димитров. Жилището му беше претърсено, а полицаите са иззели компютър.
Ромските пловдивски квартали "Столипиново" и "Шекер махала" също бяха обект на масирани проверки. Засилено полицейско присъствие имаше в хасковския квартал "Република".
От прокуратурата обявиха, че ще дадат повече информация, когато е ясно, че няма с какво да се застраши разследването.