Искров в писмо до шефа на гаранционния фонд: Ще има ли чужда фирма-следовател за източването на КТБ ?

Свят

25-11-2014, 21:01

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Граждани хванаха четири лъжи на Иван Искров

Той е категоричен, че фондът може да разчита на сътрудничество и взаимодействие с централната банка

Управителят на БНБ Иван Искров попита с писмо новия шеф на фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков кога и дали фондът ще сключи договор с международна-компания следовател за КТБ, съобщиха от централната банка.

Гуверньорът напомня на Миленков , че такова предложение на БНБ вече е внесено за разглеждане в управителния съвет на фонда. Предложението на централните банкери предвижда фондът да стартира процедура за избор на компания, която притежава необходимия международен опит, която да проследи и да разследва всички извършени операции с активи на КТБ, които са довели до отрицателен собствен капитал на банката и до отнемане на лиценза.

В писмото си до новия шеф на фонда, Иван Искров споделя своето убеждение, че такова решение и произтичащите от това действия изцяло отговарят на дългосрочния обществен интерес и че те ще бъдат сигурен знак, че злоупотребите с парите на вложителите не трябва да бъдат оставяни без последствия. Той потвърждава че фондът може да разчита на сътрудничество и взаимодействие с централната банка. В края на писмото си, Искров пожелава успех на новоизбрания шеф.