Румен Петков: АБВ настоява за възстановяване на представителствата на МВР в Белград, Скопие, Москва и Атина

Политика

25-11-2014, 19:35

Снимка:

АБВ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румен Петков: Възстановяваме редица европейски практики в сектор "Сигурност"

Не можеш да закриеш представителството си в държави, с които очевидно има проблем с контрабандата, подчерта той

АБВ настоява за възстановяване на представителствата на МВР в Белград, Скопие, Москва и Атина. Това заяви зам.-председателят на партията Румен Петков в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той е категоричен, че една част от контрабандните движения се извършват именно по границите на България, включително и проблемът с бежанците е свързан с част от посочените държави със закрити представителства на силовото министерство.

„Не можеш да закриеш представителството си в държави, с които очевидно има проблем с контрабандата – т.е., ти лишаваш инструментите на държавата от оперативния човек на място, който извършва всекидневния обмен на информация“, обясни Петков. Той каза още, че парламентарната група на АБВ е подготвила въпрос по темата към вътрешния министър.

Румен Петков коментира и готвените промени в Закона за МВР. Петков изрази убеждение, че нормативът трябва да гарантира защита на служителите във ведомството и именно това е въпросът, който трябва да намери разрешение. Той смята, че специално трябва да бъде преразгледана и оттеглена частта в предложението за промени в закона, която дава възможност служители на МВР да бъдат уволнявани и пенсионирани по мнение на ръководещия орган.

По повод спецакцията на ДАНС и прокуратурата по образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям, където днес бяха претърсени над 40 адреса в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково, Румен Петков заяви, че една такава операция няма как да е немотивирана от обективно събрана и контролирана информация, а органите по сигурността трябва да бъдат оставени на спокойствие да си свършат работата.