НПО против швейцарските програми в екологията

Дейността на тези платформи е насочена изключително и само към ски туризма

НГК „Природата за хората и регионите” остро се противопоставя на финансирането от страна на Швейцария на български неправителствени организации в областта на екологията. Те смятат, че е недопустимо Швейцария да се намесва в развитие на зимния туризъм в България, като подкрепя организации, провокиращи измислени екологични проблеми. Още повече, че там имат 25 000 км писти, стотици зимни центрове и 3 000 лифтови съоръжения. За сравнение в България има 200 км писти, 150 км лифтове и 4 зимни курорта. В момента чрез три швейцарски програми се блокира развитието на зимния туризъм в България твърдята от „Природата за хората и регионите”, като смятат това за намеса във вътрешната ни политика. Програмите се изпълняват от Фондация "Биоразнообразие", Световния фонд за дивата природа WWF и новопоявилата се платформа "Прозрачни планини". Само чрез последната програма в момента се усвояват 180 000 швейцарски франка. Чрез тях се цели, смятат от неправителствената организация дискредитиране на четирите туристически дестинации Пирин, Рила, Родопите и Витоша. От години се знае, че швейцарците се опитват да блокират развитието на зимния туризъм в България. До момента са изразходвали над 22 млн. швейцарски франка, като парите са изхарчени за дейности и организации, които стопират проекти у нас.

Поради факта, че всички Планове за управление на националните паркове са финансирани от Швейцария са заложени изисквания, които абсолютно забраняват изграждането на ски писти, лифтове и друга туристическа, здравна и обслужваща инфраструктура. Блокирана е модернизацията на Витоша, изграждането на втора кабинка в Банско и развитието на нови ски зони в Родопите - Чепеларе и Перелик.

Обяснението, което се дава защо се финансират тези организации е, че те спомагат за развитието на гражданското общество в България. Всъщност основната цел, според „Природата за хората и регионите”, е наред с усвояване на пари е блокиране на инвестициите в планините, да се спре подмяната на старата инфраструктура и изграждането на нови туристически и ски центрове. Практика е финансираните от Швейцария неправителствени организации да представят дребни незначителни събития от областта на екологията за едва ли не катаклизми, влияещи върху цялата околна среда. Същевременно далеч по-значими проблеми, свързани с безогледната бракониерска сеч, дивия лов, отровените въздух и вода, използваната химия в храните, стотиците хиляди нерегламентирани сметища и бунища са оставени на заден план по една единствена причина, че там няма достатъчно медийно присъствие и пари, допълват от „Природата за хората и регионите”.
Учудващо е, че дейността на тези платформи е насочена изключително и само към ски туризма.
Финансираната от Швейцария структура „Прозрачни планини” не се ангажира с подкрепа за развитие на други възможни места, които имат потенциал за развитие на туризъм из Стара планина, Странджа, Родопите, Беласица и други български планини. Според „Природата за хората и регионите” „Прозрачни планини” провокират непрекъснати скандали, дискредитиращи четирите зимни центъра, които се явяват реална конкуренция и са известни в цяла Европа и привличат туристи у нас. От „Природата за хората и регионите” ще изпратят протестно писмо до Швейцарската конфедерация, в което ще поискат да проверят дейността как и по какъв начин се използват предоставените средства. Ще повдигнат и въпроса защо, по какви критерии и за какви дейности едни и същи неправителствени организации получават пари. Въпреки изхарчените огромни пари, никаква конктретна и полезна дейност за околната среда, туризма и обществото не са реализирани.