Андонис Самарас поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател

Гръцкият премиер пожела на Борисов успех в отговорностите, които поема

Премиерът на Гърция приветства Бойко Борисов за избирането му на поста министър-председател, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. „Бих искал да Ви поднеса най-топлите си поздравления по повод избирането Ви за министър-председател на Република България, както и пожелания за успех във Вашите отговорности“. Това пише в поздравителна телеграма до премиера Бойко Борисов неговият гръцки колега Андонис Самарас, който приветства връщането на Борисов на поста.

В писмото си министър-председателят на Гърция отбелязва, че двете страни, които са и партньори и съюзници в ЕС и НАТО, имат силни общи исторически и културни връзки, както и стратегическо многостранно партньорство в редица области. „Създаването на Съвета за сътрудничество на високо ниво между нашите две страни е реално доказателство за това партньорство, което, сигурен съм, има да измине дълъг и още по-плодотворен и взаимоизгоден път“, казва Самарас. Той допълва, че отношенията на двете съседни страни служат за пример за укрепване на сигурността, стабилността и просперитета в региона като цяло. „Именно в този дух очаквам да работя тясно с Вас, за да доведем нашето партньорство до нови висоти. Нещо повече, твърдо вярвам, че нашите взаимоотношения могат също така да инспирират решения за редица предизвикателства, пред които е изправен нашият регион. Тези решения могат да се постигнат главно чрез развитието на европейската перспектива за страните от Западните Балкани при неизменно зачитане на установените принципи и условия на Евросъюза“, казва още премиерът на Гърция.

Поздравления за заемането на поста министър-председателят Бойко Борисов получи и от премиера на Кралство Белгия Шарл Мишел. „Нямам съмнение, че нашето сътрудничество ще бъде ползотворно за двустранните ни връзки, които вече сме изградили в духа на приятелството и сътрудничеството. Бих желал да работим заедно за успешното финализиране на европейските и международни въпроси от съвместен интерес“, заявява в писмото си министър-председателят на Белгия.