Христо Иванов: Докладът на ЕК ще е негативен, но ще повлияе отрезвяващо на цялото общество

Правосъдният министър отрече да има натиск върху него от страна на магистрати, които са против реформите в съдебната система

Очакваме пореден негативен доклад от ЕК, в който има рязко разграничаване между България и Румъния. Той ще има своите последици изключително и в полето на Шенген. Toва заяви пред БНТ министърът на правосъдието Христо Иванов.

Той обясни, че докладът ще констатира две неща - загуба на посоката и загубата на доверието от страна на партньори. Правосъдният министър посочи, че докладът все пак ще има и позитивни новини, но те не са достатъчни. Този доклад определено ще подейства отрезвяващо на цялото ни общество, смята министърът.

По случая със загубеното тефтерче на Филип Златанов и инициалите Д.П. – 10 Христо Иванов заяви, че в тази тематика има страшно много въпроси. Важно е да се фокусираме върху ясна поредица от действия на институциите. Ако някой е злоупотребил или загубил нещо, той трябва да понесе отговорност, каза Иванов. Той посочи още, че му е трудно да обяснява на Еврокомисията какво се случва в България, особено за случая с тефтерчето на Златанов. За да оценят нашите усилия, колегите от ЕК не питат само за едно определено действие, а за цялата последователност на действията и институционалната реакция.

Министърът очерта и приоритетите в съдебната система. Много е важно колегите във ВСС да осъзнаят своята отговорност в следващите месеци. Освен това Народното събрание трябва да открие процедура за избор на главен съдебен инспектор, това е една много срамна ситуация - повече от 2 години нямаме избран инспектор, отчете Иванов. Той каза още, че чака сериозни предложения от страна на прокуратурата за реформа. Моята задача е да разговарям с магистратите да направим реформата в съдебната система. Христо Иванов отрече да има натиск върху него от страна на магистрати, които искат запазване на статуквото и са против реформите в съдебната система.

За проблемите, свързани със запрещението Христо Иванов каза, че Министерството на правосъдието има за цел да модернизира тази наредба. Акцентът не е върху запрещението, а върху мерките за подкрепа. Има нужда от огромна промяна не само в закона, но и във всички институции, за да може да се провежда един хуманен процес. Всички реформи трябва да се насочват не само в промяна на законите, но и в промяна на поведението на институциите, каза правосъдният министър.