НАТО няма да признае договора между Русия и Абхазия

Пактът държи на териториалната цялост и суверенитета на Грузия

НАТО няма да признае договора, подписан от Русия и Абхазия. Това се казва в изявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

В него се казва, че Пактът държи на териториалната цялост и суверенитета на Грузия, които сключеното споразумение нарушава.

То влиза в противоречие и с международните закони и задължения на Москва.

Призовава се Русия да се въздържа от признаване на Южна Осетия и Абхазия за независими държави и да изтегли войските си от грузинските регони.

Припомняме, руският президент Владимир Путин подписа вчера спорен договор за партньорство с отцепилия се от Грузия регион Абхазия.

Путин и президентът на Абхазия Раул Хаджимба подписаха документа по време на среща в Сочи.

Грузия осъди договора - създава съвместно правителство и военни структури - като стъпка към анексиране на територията. Правителството в Тбилиси и повечето държави смятат, че черноморската територия е грузинска провинция.

През 2008 година Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

Подписаният днес договор доведе до негодувание и протест в Абхазия, където критици заявяват, че подкопава регионалната независимост от Русия.

Путин подчерта, че договорът включва удвояване на финансовата помощ на Москва за Абхазия. Той поясни, че Москва ще плати 111 милиона долара за прилагането на договора следващата година.

Регионална медия разкри, че подобен договор ще бъде подписан също между Русия и Южна Осетия.