Създадоха зъл шпионски софтуер

Свят

24-11-2014, 20:37

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатен софтуер спира източването на сметки и лични данни

Regin вероятно е творение на някое правителство

Водеща американска компания за компютърна сигурност разкри, че е открила един от най-сложните софтуери за шпионаж, съобщи Би Би Си. Злонамереният софтуер, наречен Regin, е създаден вероятно от някое правителство и е използван в продължение на 6 години срещу редица цели по света, смятат от компанията “Симантек”. След като се инсталира на компютъра, той може да прави снимки на това, което е изобразено на екрана, да краде пароли или да възстанови изтрити файлове, пише "24 часа". Regin е използван, за да шпионира неправителствени организации, фирми и частни лица.

Той може и дава възможност да се подслушват разговори по мобилните телефони на големите световни оператори. Софтуерът има няколко функции, които го правят труден за откриване, но дори и да бъде намерен, не е лесно да се разбере какво прави. Специалисти разкриват, че някои от компонентите на Regin остават неоткрити и е възможно да има допълнителни функции или версии. “Разработен е от западна организация. Затова съдим от нивото на уменията, опита и продължителността на времето, за което е бил създаден, заяви експерт от “Симантек”. Regin е изключително подходящ за дългосрочни операции по наблюдение срещу цели.

Първата му версия действала от 2008 до 2011 г., когато била открита за първи път и изчезнала внезапно веднага след това. Появява се отново през 2013 г. Начинът на разработването му и това, че не се открива, наподобява много на софтуера Stuxnet. Той бе направен от хакери, наети от правителствата на САЩ и Израел през 2010 г. за подкопаване на иранската ядрена програма. Засегнати са били 10 страни - Русия, Саудитска Арабия, Ирландия, Индия, Афганистан, Иран, Белгия, Австрия, Мексико и Пакистан.