Министър Василева: Има забавяне и в сектор „Води”

Причините са вързани с обжалване на тръжните процедури

Има забавяне и в сектор „Води” в зависимост от обектите различен е обема на дейностите, които са забавени. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Екоминистърът провери как вървят дейностите по проекта „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ)-Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на Поморие”.

Причините за забавянията са вързани с обжалване на тръжните процедури, какъвто е и случая с Поморие. Василева обясни, че там в продължение на 7 месеца е текло обжалване на дейностите по надзор за ВиК-мрежата, а за пречиствателната станция обжалванията са били 9 месеца. След като няма избран надзор не могат да стартират и реалните строителните работи.

„Това е една причина, която сериозно затруднява общините. Другата е свързана с липса на плащания след спирането на ОП „Околна среда” миналата година. Много трудности са срещали общините с разплащанията и възстановяванията на средствата. Особено тежко бе положението между март и август, когато от държавния бюджет не бяха разплащани средства по проектите, които се изпълняват по програмата. Това наруши ритъма на строителния процес, общинските бюджети и нормалното изпълнение и графиците на дейностите. Сега след като плащанията по програмата са отблокирани, целим нормализиране на работата и ускоряване на процеса, за да се справят общините с рисковете от загуба на средства”, обясни още министър Василева.

По думите й, отчетените забавяния имат финансово изражение, защото не могат да бъдат актуализирани дейностите и да се представят нужните документи към ЕК.

Припомняме, че ако държавата не усвои определен обем финансови средства в рамките на годината, тези пари се губят. Към 18 ноември е изчислено от експертите по програмата, че рисковете за загуба на средства възлизат на 145 до 200 млн. евро.

„Правят се опити да се минимализират тези загуби като са набелязани спешни мерки, но така или иначе загуби ще има”, заяви по-рано днес Василева.