Министър Василева: 39 проекта са забавени в закритото министерство

39 са проектите на българските общини,  на стойност над 10 млн. лв, които са били гледани в бившето Министерство на инвестиционното проектиране,  но нямат издадени разрешения за строеж. Това съобщи в Поморие министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите й сега всички общини ще трябва да изчакат за се случат законодателните промени, за да могат да реализират проектите си.

"Административните абсурди със създаването на това министерство забавиха  допълнително нещата с големите проекти.  А по ОП Околна среда голяма част от проектите са за  над 10 млн. лв."- поясни екоминистърът. 

За пример беше даден проекта на община Поморие за дълбоководното заустване, който е останал без да бъде разписан 9 месеца в закритото вече ведомство.

Министърът на околната среда Ивелина Василева инспектира на място работата по проект ”Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ)-Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”.

По-рано през деня по време на посещението си в регионалното депо за отпадъци в Братово министър Василева предупреди, че има риск от загуба на средства по ОП Околна среда в размер на 120-140 млн. евро.

В 14.30 ч. екоминистърът ще провери работата по Интегриран проект за водния цикъл на Созопол. Главната цел на този проект е изграждане на устойчива система за водите и отпадъчните води в Созопол и Черноморец.