Джамбазки: Сърбия взе 6 пъти повече европари за наводненията от нас

Щетите в България са за над 311 милиона евро, ЕС ни е отпуснала само 10 млн.

Сърбия е получила 6 пъти повече средства за преодоляване на щетите от наводненията, отколкото България. Това заяви на пресконференция евродепутатът Ангел Джамбазки, припомняйки, че Сърбия за разлика от България, не е член на ЕС.

Щетите от наводненията са в размер на повече от 311 милиона евро като от тях над 285 милиона лева са публичните щети. ЕС ни отпуска само 10 542 110 евро. Оказва се, че са нужни нормативни промени, за да може страната ни да защитава националните си интереси. „311 милиона евро ни струва безотговорността на българските институции”, категоричен бе евродепутатът.

„Тези пари са за първите 2 наводнения”, поясни Ангел Джамбазки. Над 74 милиона евро пък са щетите от последващите наводнения в страната ни.

Отделен въпрос е подготовката според него на населението при реакция в критичните няколко часа след настъпване на бедствие. Още по-важният въпрос е кой е виновен, попита той и отговори: „ДПС”. Именно от формацията на Лютви Местан управлявали водния и горски сектор години наред.

Две наказателни процедури са открити срещу страната ни в сектор „Води" за невъвеждане на съответните директиви, притеснен е Радослав Георгиев, експерт от системата на МОСВ. Трябва да имаме общ план за управление на риска от наводнение. Не трябва обаче да се бавим с изготвянето му, за да избегнем европейските санкции.

Остава открит въпросът за финансиране на дейностите по изпълнение на плана според Георгиев. По думите му проблем е и това, че предишният кабинет не е успял да пусне Оперативните програми по околна среда и регионално развитие, от където е трябвало да дойдат средствата за изпълнение на мерките за защита, укрепителни мероприятия по бреговете. Бездействието на институциите е виновно за големите наводнения и щетите от тях.

Въпросът е защо това се случва, попита и Карлос Контрера, който работи с Ангел Джамбазки в законодателната сфера на ЕС. Той е категоричен, че трябва да се спре с незаконното строителство. Когато плановете за наводнение ги няма, няма как да знаем от къде може да дойде опасността, смята Контрера.

Кабинетът „Орешарски" спрял обществените поръчки за изготвянето на плановете за управление на риска, с което са загубени и 24 милиона лева, с които трябва да бъдат платени тези поръчки. Освен това заради предишния кабинет сме се забавили с изготвянето на тези планове с минимум 6 месеца. Това забавяне коства живота и здравето на българските граждани, категоричен е Карлос Контрера.