Сигурни начини да доживеем до 100 години?

За последните открития в тази област и за това, как да забавим стареенето

Учени от цял свят продължават да умуват над загадката защо някои хора доживяват до 100 години и повече? За последните открития в тази област и за това, как да забавим стареенето, използвайки опита на дълголетниците, екперти от различни страни разказаха на провела се наскоро международна конференция в Сочи, пише МениджърНюз.

„Извънземните сред нас”

„В Италия, столетниците са повече, отколкото в повечето страни по света: един на всеки 4 - 5 хил. души, при средно 1 на 10 хил. в световен мащаб", гордее се проф. Клаудио Франчески от Университета в Болоня. Заедно с екипа си той провел най-мащабното изследване в света в опит да открие тайната на дълголетието при 16 хил. столетници в Италия. Експертите решили да копаят надълбоко – изяснили не само специфичните особености в начина им на живот, но и разшифровали геномите на участниците в изследването, изучили стомашната им микрофлора, обмяната на веществата и други важни фактори.

„Повечето дълголетници успяват да избягнат най-опасните заболявания, свързани с напредването на възрастта като диабет, рак, сърдечно-съдови болести и старческо слабоумие. При това, на преклонна възраст, изглеждат значително по-добре от връстниците. Фактически, спокойно може да се каже, че стареенето при тях се забавя! В какво е тайната им?", пали любопитството проф. Франчески

Изучаването на генома на тези хора дава до голяма степен отговор на този въпрос. „В сравнение с нас, столетниците са като извънземни на нашата планета”, шегуват се учените. В тяхното ДНК са открити уникални защитни изменения в гените, предотвратяващи развитието на тежки болести, заради които си отиват повечето хора от този свят. При това, у някои участници в изследването са били открити вариации на гени, свидетелстващи за предразположеност към опасни болести. Съдейки по всичко обаче защитните им изменения са толкова силни, че дори успяват да неутрализират вредните си събратя отбелязват изследователите.

Знай своя род и родословно дърво

„Едно от последните ни открития е конкретен ген, свързан със защитата от сърдечно-съдови заболявания”, разказва още проф. Клаудио Франчески. Но как да разбереш дали си дарен с такава ценно генно наследство? По принцип, човек може да си направи ДНК тест, но той не е от най-евтините, а и не е сигурно, че всяко ново откритие в тази посока е включено в него. За щастие има и по-простичък път.
Защитните гени могат да се предават по наследство, обясняват учените. Затова, ако родителите или поне един от тях е дълголетник, то шансовете на детето да преодолее 100-годишната граница рязко нарастват. Възможно е майката или бащата да не са живели толкова дълго, но да са били носители на защитните гени и да са починали преждевременно заради нещастен случай, остра инфекция или по други причини, които не са свързани със стареенето, добавя професорът от медицинската школа на Харвардския университет Вадим Гладишев. В такива случаи, за да се ориентираме дали родителите са имали потенциал да доживеят до сто и повече години, трябва да видим просто каква е била продължителността на живота на техните родители – бабите и дядовците.

Ау, бактерии!

Да допуснем, че в родословието до девето коляно назад няма дълголетници. Присъда ли е това? В никакъв случай, уверяват учените. Съвсем близо е бъдещето, в което с помощта на специални технологии ще се ремонтират гени, като ще се добавят липсващи или недостигащи защитни изменения. Дори ще се присаждат цели гени. В момента генно инженерство от такъв тип успешно се прилага на животни.

Наред с това учените разработва и други способи за удължаване на живота, при това по формулата "Дълголетие в цветущо здраве". Експертите подчертават: дълголетието зависи от наследствеността не на 50, а само на 25 - 30%.

„При столетниците, участвали в нашето изследване ние също така открихме чуствителни разлики в стомашната микрофлора”, продължава проф. Клаудио Франчески. В тази част на човешкия организъм живеят огромно количество бактерии, които произвеждат витамини, освобождават енергия, необходима на организма за борба с инфекциите, или пък обратното – самите те отделят токсини. Установено е, че при столетниците има завишено количество полезни бактерии. Подобен ефект може да се постигне с препаратите пробиотици, които се продават в аптеките, казват учените.

Вегетарианците имат по-голям шанс

Начинът на хранене е още една възможност да се доближим до идеала за стомашна микрофлора, осигуряваща дълъг живот. Клаудио Франчески е убеден, че няма нищо по-добро в това отношение от средиземноморската диета, към която на практика се придържат италианските столетници. „Зехтин, риба, много плодове – всичко това е истински извор на младост и жизнени сили”, казва той.
Вадим Гладишев от Харвард добавя още един съвет: „Когато изучавахме факторите на дълголетие в САЩ, стана ясно, че повечето хора, достигнали границата от 100 години са вегетарианци."
Като цяло в различни научни лаборатории по света нееднократно бе доказано: когато в организма на млекопитаещи, каквито сме и ние, хората, постъпва предимно храна, богата на протеини, съдържащи се в месото и млечните продукти, стареенето се ускорява. Обяснението е, че чрез белтъчините, клетките получават по-голямо количество аминокиселини, които са техният строителен материал, настройват се за ръст и се размножават. В зряла възраст, когато организмът вече се е формирал, продължаващият клетъчен ръст ускорява стареенето. Ако количеството аминокиселини, постъпващи в организма се намали, т.е белтъчините бъдат сведени до минимум, то клетките ще изразходват много по-малко ресурси за ръст и ще се концентрират върху защитата на организма, противопоставяйки се на стреса и инфекциите. Благодарение на това, стареенето ще се забави, уверяват учените.

А също и ако откажем напълно сладкото – колкото и да го обожаваме. Не стига, че ни товари с излишни калории, но глюкозата – продукт на преработването на захарта от организма, може да влезе в реакция с протеините в клетките, в резултат на което възникват т.нар. „случайни връзки” между протеините и други опасни увреждания. Тези и други нарушения, натрупвани с възрастта, стават причина за загубата на еластичността на кожата, заболяванията на ставите, сърцето и съдовете и появата на ракови образувания. Ако усърдно ограничаваме сладкото, процесите на вредните увреждания се забавя, уверяват учените.

Шетането удължава младостта

„Никога не седя със скръстени ръце. Дори, когато преминавам от една стая в друга у дома, пътьом забърсвам праха, почиствам петънце на контакта и т.н.”, разказва една от героините на американския филм „Правилата на живота на 100-годишния човек” Елси Макалъм, заснет от екип учени от Харвард.

„Физическите натоварвания си остават едно от най-ефективните средства в борбата със стареенето”, потвърждава и директорът на Института по геронтология към Медицинския колеж „Алберт Айнщан” Нир Барзилай.

По време на спорт или други интензивни физически натоварвания като домашното почистване например, ние дишаме по-интензивно, поемаме повече кислород и в резултат на преработването му, се образуват повече свободни радикали, които, както е прието да се смята, увреждат организма. С две думи, това е стрес за организма, но кратковременен стрес, който тренира и калява клетките, повишава устойчивостта им към увреждания и подобрява способността им да се възстановяват. В резултат на всичко това, защитните сили укрепват и това помага да се отложи стареенето. Този ефект обаче се получава не при епизодични, а само при редовни физически натоварвания, подчертава проф. Барзилай. Най- лесната рецепта тук е спорт или ходене с бързо, но все пак комфортно темпо с продължителност 40 минути всеки ден, съветва той.

Търсете делото на живота си!

Психолозите отбелязват: максимално дълго искат да живеят хората, които са щастливи, увлечени от нещо и гледащи с оптимизъм на бъдещето. „Повечето дълголетници, с които се запознахме по време на снимките на филма „Правилата на живот на 100-годишния човек имаха страстно увлечение по нещо, което е осмисляло целия им живот”, обяснява Вадим Гладишев. Той дава за пример 103-годишният Луи Шарпентие – герой от филма, който с лекота коленичи, за да хвърли дърва в камината и след това също с лекота се изправя. През целия си живот Шарпентие нещо е творил. Направил е иконостас за местната църква наскоро и до ден днешен рисува и се занимава с дизайн.

Засега биолозите нямат точно научно обяснение как увлечеността, оптимистичното отношение към живота го удължават. Но редица примери – огледайте се, дори и около вас – потвърждават: хората, които намират радост от това,което правят всеки ден и се наслаждават на любимите си занимания, живеят по-дълго.

Не пропускайте да видите тези снимки:
Чудо! Какво може да направи един грим с жената? (галерия)

Има такива идиоти, сигурни сме! - част 2 (галерия)

Да ти прецакат снимката в последния момент (галерия)

Животинка в чаша? Най-сладкото нещо на света (галерия)

58 от най-креативните пръстени създавани някога (галерия)

Странно украсени автомобили (галерия)
27 неща, които не виждате всеки ден (галерия)