Менко Менков: Към 20 юни КТБ е била в добро финансово състояние

Съдът нямаше друг избор освен да спре производството по несъстоятелност на банката

Оплакванията ни са множество. Повече от две седмици екип от повече от 20 адвокати денонощно е работил по обжалването на отнемането на лиценза на КТБ.

Това каза пред журналисти адвокат Менко Менков, представляващ дружеството „Бромак” ЕООД, предаде „Фокус”.

„В оплакванията ние твърдим, не само че тази банка не е била за затваряне, ами че е в едно изключително добро финансово състояние към дата 20 юни 2014 г. Едно от основните ни оплаквания, извън тези чисто процесуални оплаквания, които считаме, че неправомерно УС на БНБ е заседавал, е че квесторите, които са назначени в КТБ са некомпетентни да заемат тези длъжности”, каза Менков.

Той допълни, че основното възражение на „Бромак” ЕООД, касаещо материалната незаконосъобразност на взетото решение от УС на БНБ, е за т. нар. капиталова неадекватност на КТБ. Менков заяви, че според „Бромак” ЕООД , че до 20 юни ръководните органи на КТБ и действията, които те са извършвали, не водят до капиталова неадекватност на банката.

„Разпоредбата на чл.11 ал.6 на Закона за банковата несъстоятелност е императивна и съдътнямаше друг избор, освен да спре производството по несъстоятелност на КТБ”, поясни адвокатът.

„От тук нататък спорът основно ще се пренесе във Върховния административен съд, където ние своевременно сме депозирали жалба - дружеството „Бромак” ЕООД, което е мажоритарен собственик на акции КТБ", каза още той.

По думите на адвокат Менков, във ВАС има депозирани десетки жалби срещу отнемането на лиценза на КТБ и допълни, че жалбите са срещу БНБ. Менков обясни, че подадените жалби са подадени освен от акционери и от вложители в банката. „Вложителите не спират да търсят контакти с нас”, каза адвокат Менков. По отношение на производството във ВАС, той заяви, че според него то следва да се развие бързо.

Текстът на чл.11 ал.6 на Закона за банковата несъстоятелност гласи, че в случаите, когато актът на Централната банка по чл. 9, ал. 3 не е влязъл в сила поради обжалването му по съдебен ред,съдът спира производството до приключване на административноправния спор.