НСИ: Заплатите се увеличават най-много в Разград, намаляват в Бургас

Най-високи продължават да бъдат заплатите в столицата

Заплатите в Разград са се увеличили най-много от началото на годината до края на септември. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от "Монитор".

В края на първото тримесечие средното възнаграждение в региона е било 669 лв., а в края на третото е достигнало 739 лв. или със 70 лв. по-високо. Челната класация с най-голям ръст на заплатите допълват Смолян и Хасково с увеличение съответно от 46 лв. и 39 лв. „Ръстът се дължи на новооткритите работни места в тези региони. На практика всяка нова фирма може да увеличи средната заплата", твърди специалистът по подбор на персонала Ивайло Колев.

На другия полюс за трудещите се в Бургас, където средната сума в края на първото тримесечие е била 702 лв., а за периода юли-септември е спаднала до 672 лв. Причината за намаляването на средната заплата в региона са сезонните работници, които получават по-ниски заплати, обясни още Колев.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през 2013 г. понижаването на възнагражденията в Европа е довело до увеличаване на заетостта. Данните на НСИ показват, че наетите в Бургас през третото тримесечие са с над 31 000 повече спрямо предходното тримесечие. Същата закономерност се наблюдава и при София-област, където възнагражденията са паднали средно с 5 лв., но в същото време наетите са се увеличили.

Най-високи продължават да бъдат заплатите в столицата. В периода януари-март софийските фирми са давали по 1051 лв.а през третото тримесечие сумата нараства до 1070 лв. За една и съща позиция столичните фирми предлагат с по 100 лв. отгоре в сравнение с фирмите в провинцията. Така например продавач-консултантите в София получават между 500 лв. и 600 лв., докато във Варна, Бургас и Велико Търново заплатите за тази позиция варират от 450 лв. до 500 лв.

В момента в електронната трудова борса са заявени над 9300 свободни работни места. Най-голямо търсене има на шивачки, шофьори, сервитьори и готвачи, главно за зимните курорти.