Вестниците в понеделник, 24 ноември

Най-доброто от печата

24-11-2014, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българи забъркват дрога от хапчета за грип


"24 часа"
Българи забъркват дрога от хапчета за грип.
 Младежи масово купуват от Турция по-големи количества от медикаменти против грип като “Хюмекс”, от които лесно извличат псевдоефедрин, разкриват от МВР.
Те синтезират малко дрога - до 50 грама еднократно, от които се печелят около 3000 лева.
Според полицаи стотици българи са започнали да правят малки лаборатории за метамфетамин или домашни оранжерии с марихуана. От началото на годината са разкрити 140 цеха по мазета и тавани, но се смята, че има поне още толкова. Продавачите на марихуана пък засаждат до 30 растения, от които 4 пъти в годината изкарват 1 кг.


Мутри се колят с мачете, разпределят наркопазара
"24 часа"
Мутри се биха и клаха с мачете в събота вечерта в Нови Искър. Полицията проверява версията, че кървавият сблъсък между двете враждуващи банди е за преразпределение на пазара на дрога около София.
Скандалът избухнал около 22 ч пред заведение в града. Напрежението обаче нараснало и започнал масов бой между мъжете. В разгара на мелето един от здравеняците извадил мачете и нарязал ръката на 34-годишен мъж от другата банда.
Около 22,55 ч жители на Нови Искър, станали свидетели на боя, подали сигнал на тел. 112.
На място пристигнали няколко полицейски патрула, които разтървали мутрите. Осем от мъжете били откарани в ареста на Второ районно управление, за да дават обяснения. Те са задържани за 24 часа, уточниха от полицията.
Раненият бил откаран в “Пирогов”, където ръката му била оперирана.
Според непотвърдена информация сред задържаните бил ъндърграунд героят Венци Боксьора от софийското село Световрачене. Боксьора е известен като приближен до наркобоса Стефан Бонев-Сако.
Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинения за боя в Нови Искър.
Според неофициални версии полицията имала данни, че Боксьора е участвал и в боя в клуб “Червило” на 14 ноември. Тогава група мъже се биха и чупиха чаши в заведението. Нито един от побойниците обаче не подаде жалба в полицията. В нощта срещу петък униформени влязоха в клуба на проверка за наркотици и издирвани.


Цените на гражданска и каско без промени
"Труд"
Задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност" и масовата „Автокаско" няма да поскъпнат от догодина, показа проучване на „Труд" сред застрахователни компании.
„В края на годината натискът за задържане на цените на автомобилните застраховки е голям, защото има голяма конкуренция и ниска платежоспособност. Фактор е и огромният брой изтичащи автомобилни застраховки, защото повечето полици са с начална дата 1 януари", обясни Цветанка Крумова от Застрахователно акционерно дружество „Армеец".
„Българският пазар е силно конкурентен при ниски нива на платежоспособно търсене, така че по-вероятно е през 2015 година да наблюдаваме задържане на ценовите равнища или временно минимално увеличение", коментира Десислава Алексиева от застрахователна компания „Уника".
Застраховките няма да поскъпнат съществено въпреки големите разходи на компаниите тази година за градушките и другите бедствия. През 2015 г. обаче рисковите шофьори ще продължат да плащат по-скъпи автомобилни застраховки, въпреки че у нас все още няма работеща единна система от типа „бонус-малус".


Сеизмолози успокояват: Силни трусове в Румъния не се очакват
"Труд"
"Това земетресение е с големината и силата на труса, който беше преди две години в Перник. Тази отдалеченост от Вранча ни позволява да заключим, че в непосредствена близост във времето от този трус не могат да се очакват други с такава големина", обясни пред Нова телевизия проф. Емил Ботев от Националния институт по сеизмология към БАН.
До момента са регистрирани 11 затихващи земетресения, като само едно от тях е от категорията на слабите трусове с магнитуд 3,2. Всички останали са микроземетресения, които са със сила под 3. Те не могат да бъдат усетени на територията на България.


Горанов: Няма сделка за Искров
"Монитор"
Няма сделка за изпращането на шефа на БНБ Иван Искров в Черноморска банка, заяви финансовият министър Владислав Горанов. "Това, че сме отменили решение, взето от предишния кабинет, според което в Черноморската банка трябваше да отиде бившият главен секретар на МС Нина Ставрева, не означава, че пращаме Искров там", каза той пред бТВ вчера. Според Горанов, шефът на БНБ трябва да вземе морална позиция и да напусне поста. "Ние продължаваме да смятаме, че най-малко заради шума в системата и натиска върху БНБ той трябва да напусне поста си", каза министърът. Но уточни, че няма механизъм да бъде принуден: "Ако иска, може да довърши мандата си".
Горанов напомни, че банката е институция, която е независима от правителството.

 
Ненчев: Исмаилов остава в МО
"Монитор"
“Няма нито едно съществено основание, което да ме накара да искам  отстраняването на Орхан Исмаилов като зам.-министър на отбраната. Точно обратното – мисля, че той е много добро и точно попадение с оглед на всички качества, които притежава.” С тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев се застъпи категорично за назначението на Исмаилов, срещу което скочиха от Патриотичния фронт и заплашиха дори, че ще разклатят подкрепата за кабинета. Военният министър отхвърли обвиненията, че заместникът му бил представител на “протурска партия”. “Той дори не е член на НПСД. Ще поискам от Корман Исмаилов удостоверение, в което да е видно това”, заяви Ненчев пред БНР, като обяви аргументите на ПФ за несериозни. Министърът на отбраната планира дори среща днес с шефа на парламентарната група на патриотите Валери Симеонов, който най-остро поставя въпроса с оттеглянето на Исмаилов, за да поиска безспорни факти за обвиненията му.


Брюксел ни помага за Спешните центрове
"Стандарт"
Оптимизация на болничната помощ трябва да направи правителството през 2015 г., за да получи 83 млн. евро от ЕК за "регионална здравна инфраструктура". Парите ще отидат за ремонт и строителство на спешни медицински центрове и болнични заведения.
В оперативна програма "Региони в растеж" кабинетът се ангажира да извърши "преструктуриране на легловата база в болници, държавна собственост". "Ще бъде направен анализ на системата на болничната помощ на областно, регионално и национално ниво, ще бъде разработена национална здравна карта и план за преструктуриране на болничната помощ в съответствия със здравната карта", пише в ОПРР, цитирана от БГНЕС. Засега за инвестиции в устойчиво градско развитие ще могат да кандидатстват 39 български града. Другите ще кандидатстват по приоритетна ос "Подкрепа за периферни географски области най-силно засегнати от бедност".
 

"Ало" измамници зарибяват с награди
"Стандарт"
Измамници привличат жертви с SMS за спечелени награди от голяма търговска верига. Тези дни перничанката Борянка Николова получила съобщение на мобилния си телефон, че печели от магазина 500 лева и плазмен телевизор. За повече информация трябвало да се обади на посочен номер. Тя се усъмнила, че има някаква уловка, но за да се убеди, все пак позвънила на посочения номер. Мъжки глас потвърдил за наградата, но казал, че преди да я получи, трябва да купи два ваучера по 10 лева за определен мобилен оператор.
Жената не се двоумила и веднага отишла в полицията, където внесла сигнал за опита за измама. Оказа се, че случаят на Борянка не е изолиран. Служители на фирмата в Перник потвърдиха, че през различни периоди от време в магазина идвали хора да си търсят наградите. По телефона им обещавали различни примамливи вещи, а и парични суми.
 

Младежи призовават: Поддържайте историческата памет жива
"Дума"
Да се съхрани историческата памет за бъдещите поколения, заложена в мемориалите и монументите, които през годините са изграждани в различни страни в Европа и по света. За това настояха стотици младежи от 45 държави в акция пред Паметника на Съветската армия в столицата вчера. Тя бе организирана от Международния младежки форум "Младежта строи бъдещето".
"Поддържайте паметта жива", "Световната младеж за историческата памет" и "Мир за света" бяха само част от плакатите, с които младите хора защитиха правото си да наследят сътвореното в знак на благодарност и признателност през годините и у нас. Призивите бяха отправени на различни езици - английски, турски, македонски, руски и други. Освен плакатите младите хора развяваха знамената на държавите, от които идват. Те положиха цветя пред Паметника на Съветската армия и пред други монументи, увековечаващи различни исторически събития за българите.


Магистралата до Благоевград готова до година
"Новинар"
387 млн. лв. струва изграждането на участъка до следващата есен
От Дупница до Благоевград ще пътуваме по-бързо от следващата година, когато ще бъде пуснат лот 2 от автомагистрала „Струма”. Регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че до есента на следващата година отсечката трябва да бъде завършена.
В неделя изненадващо тя инспектира цялото трасе на Лот 2 и се информира от работещите на обекта за ситуацията при изграждането му.
Участъкът е с дължина около 38 км. Реализацията на лот 2 от аутобана ще струва малко над 358 млн. лв. Една част от средствата се отпускат от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а друга – от държавния бюджет. В строителството на участъка се включиха както български, така и италиански фирми.


В Троянския манастир откриха непознат ръкопис от ХVIII в.
"Преса"
Творбата е богато илюстрирана и съдържа ценни поучения от Йоан Дамаскин
Непознат до този момент ценен ръкопис от 1745 г. бе открит преди дни в Троянската Света обител. На находката попаднали случайно работници, извършващи строително-ремонтни дейности на една от стаите на западното крило на манастира. Според игуменът дядо Сионий "книгата съдържа около 200 страници, но в началото някои от тях липсват и в момента са запазени 175".
Той допълни, че ръкописът е богато илюстриран и говори за майсторство при изписването на поученията, от които е съставен.
"Книгата дамаскин съдържа поучения от православния светоотечески мир. В нея са поместени поученията на Свети Йоан Дамаскин и други богоносни отци. Обикновено тези дамаскини са използвани като четива, както в манастирската трапезария, така и по време на църковните всенощни бдения в храма, а и за лична употреба за монасите и просветените християни, които в онова време са били много", каза още игуменът.
Той добави, че книгата е предадена в Националния музей, за да бъде прочистена от вредители, които могат да я наранят или да унищожат. След това ръкописът ще бъде поставен в манастирския музей, за да стане достояние на посетителите му.
Дядо Сионий смята, че книгата е писана от образован монах.


Половината население на Земята ще ползва Интернет през 2018
"Класа"
Около половината от цялото население на Земята ще има достъп до интернет поне веднъж месечно към 2018 г., съобщи технологичният портал kaldata.
Смелото твърдение е на компанията eMarketer, според която интернет потребителите тогава ще бъдат около 3.6 милиарда души.
Компанията очаква броят на хората, ползващи глобалната мрежа за пръв път да надмине 3 милиарда през 2015 г. Така още догодина 42.4 процента от световното население ще влиза в интернет.
"Евтините мобилни телефони и мобилните широколентови връзки са фактори са разпространението на интернет достъпа и употребата в страни, където фиксираният интернет не е достъпен поради липса на инфраструктура или защото е прекалено скъп", коментира Моника Пийт, старши анализатор в eMarketer.
"Докато развитите страни почти са достигнали горния праг на интернет потребителите, при развиващите се има място за значителен растеж".
Според нея само в Индия и Индонезия нарастването на броя на интернет потребителите ще се измерва с двуцифрени числа всяка година от 2014 до 2018 г. Специално Индия е на път да изпревари Съединените щати като втората най-голяма държава в света по брой на интернет потребителите - нещо, което се очаква да се случи към 2016 г.
За да отговорят на този своеобразен скок в търсенето съществуват проекти като Project Loon на Google и идеята на Илон Мъск за сателити в околоземна орбита, които да осигуряват интернет достъп до всички части на света.