Кунева: Правителството трябва да стои стабилно като екип

Ненамеса на партиите в работата на съда, ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и отчетност са нещата, които трябва да постигнем в системата

"Когато си в един коалиционен кабинет, стоиш зад решенията му. Наша задача е да стоим стабилно като екип. Мястото, където се провеждат политическите борби е в парламента, колегите ни от Реформаторския блок са много активни", това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и лидер на ДБГ Меглена Кунева в интервю за Сашо Диков по Нова телевизия.
По повод назначението на Радослав Миленков за председател на Фонда за гарантираните влогове, Кунева коментира, че това е част от правомощията на премиера. Тя заяви, че е говорила с финансовия министър за избора му, че Миленков има одобрението на търговските банки и сега се чакат резултати с изплащането на влоговете. По думите й е добре подобни назначения да бъдат представяни и аргументирани пред министрите, както е било с назначенията на зам.-министрите. Кунева застана твърдо зад избора на Божидар Лукарски за министър на икономиката и назначението на заместника му Даниела Везиева. Тя отново заяви, че е неприемливо Орхан Исмаилов да бъде атакуван заради етническия си произход.
"Три са базисните неща, които трябва да се случат през съдебната реформа - ненамеса на партиите в работата на съда, ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и отчетност кой какви разултати е постигнал. Ако не направим системата такава, че тя да избира правилните хора, нещата няма да се променят, коментира още Кунева.
"Смяната само на хора е лесен и мързелив подход, каза тя. По думите й е важно именно този състав на ВСС да бъде убеден и да понесе отговорността за реформите в съдебната система", посочи още тя.