Саманта Кристофорети е първата жена космонавт на Италия

След шестчасов полет предстои скачване с Международната космическа станция

Италия е в трепетно очакване на мисията на първата своя жена космонавт Саманта Кристофорети. Това ще стане днес около 23 часа българско време от космодрума в Байконур, съобщава БНР.

Първата италианка в космоса  Саманта Кристофорети в качеството си на втори пилот ще бъде на борда на модерния вариант на легендарния съветски  космически кораб „Сoюз” с командир  руснакът Антон Шкаплеров и борден инженер - американецът Тери Въртс. След шестчасов полет предстои скачване с Международната космическа станция. В продължение на шест месеца, в рамките на мисията „Футура” , на нея ще се извършат около 200 експеримента, 10 от които за Италианската Космическа Агенция.

Саманта Кристофорети е на 37 години, родена е в Милано, специалист е по машинно инженерство и с диплома по аеронавигация. През 2009-та година е избрана за астронавт на Европейската космическа агенция.  Преди да полети към звездите, тя си е избрала да чуе песни свързани с летене и конкретни цели на автори като Даниеле Силвестри със „Salirò” (Ще се изкача),  на групата „Queen”  “Don’t Stop me Now” (Не ме спирайте сега). На финал минути преди изстрелването на космическият кораб е песента на Пинк “Get the Party Started” (Нека партито започне).  Желанието на първата италианка - космонавт Саманта Кристофорети  е да представи достойно своята родина и Европа.