Организацията Blockupy щурмува сградата на Европейската централна банка

Свят

23-11-2014, 15:31

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията репресира активисти от социалните мрежи

В демонстрацията се участвали около 3000

Активистите и противниците на капитализма от организацията Blockupy са щурмували с бомби и камъни новата сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт. Преди това около 150 протестиращи успяват да прескочат оградата и да достигнат до сградата, казва говорител на полицията, цитиран от DPA. 

Полицейски служители били удряни и ритани. Затова полицейските сили умишлено са използвали лютив спрей с пипер. Служителите на полицията не са били ранени, а говорител на Blockupy съобщава за „няколко наранени от лютивия спрей". 

До 3000 участници са взели участие в демонстрацията, смятат организаторите. Полицията твърди, че в протеста участвали около 2000 демонстранти, от които около 150 са пробили загражденията и са стигнали в близост до сградите. Привържениците на Blockupy са се събрали по-рано пред църквата „Свети Павел“ и са недоволствали срещу "управлението на кризи" в Европа. След това шествието поело в посока към новата сграда на ЕЦБ, в която все още се нанасят служителите.

За официалното откриване на новата страда на банката на 18-и март следващата година Blockupy ще организира нова акция, заяви говорител на организацията.