Около 60 германци са загинали в редиците на "Ислямска държава"

Свят

23-11-2014, 14:20

Снимка:

teroristi.nbcnews.com

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха предполагаем боец на „Ислямска държава” в Германия

Броят на ислямистите от Германия по последни оценки е не по-малък от 550 души

Около 60 германски граждани, биещи се в редиците на екстремистката групировка "Ислямска държава", са загинали в Сирия и Ирак, съобщи ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) Ханс-Георг Маасен в интервю за днешния брой на вестник "Велт ам зонтаг".

Броят на ислямистите от Германия, отправили се към Сирия и Ирак да се бият на страната на "Ислямска държава", по последни оценки е не по-малък от 550 души. Предишните данни бяха за около 450, посочва "Ройтерс".
Около 60 от тях "са били убити или са се самоубили" - най-малко девет са извършили самоубийствени атентати, а 180 са се върнали в Германия, посочи Маасен.

Подобно на други западноевропейски страни Германия се мъчи да спре радикализацията на младите мюсюлмани, някои от които заминават в Сирия и Ирак да станат джихадисти.

Служители се опасяват, че те може да се върнат и да организират терористични атаки на германска територия. Тъй като Германия е част от коалицията срещу "Ислямска държава", е естествена мишена за привържениците на радикалната ислямска групировка, както и за Ал Каида, предупреди Маасен.