Министър Ненчев: Орхан Исмаилов е едно много добро и точно попадение

Цялата тази агресия срещу този човек е само заради неговото име

"Не смятам, че Орхан Исмаилов ми е проблем. Точно обратното – мисля, че е едно много добро и точно попадение с оглед на всички онези качества, които този млад мъж притежава." Това заяви пред БНР военният министър Николай Ненчев.

"Много бих искал наистина да разбера какви са основните аргументи за исканата му оставка. До момента нямам нито едно съществено основание, което да ме накара да направя така, че да искам неговото отстраняване от кабинета, точно обратното", подчерта министърът. По думите му аргументът, че Исмаилов е член на протурски ориентирана партия, не отговаря на истината: "Исмаилов дори не е член на Народна партия „Свобода и достойнство“. Ще поискам от Корман Исмаилов удостоверение, в което да е видно това. Това не са сериозни аргументи. Вероятно утре ще имам среща с Валери Симеонов, за да го помоля да ми представи конкретни факти и аргументи, които да подкрепят неговата теза."

"Цялата тази агресия срещу този човек е само заради неговото име. Няма нито един сериозен аргумент, който да ме накара да се колебая. За мен е въпрос на ценност. Ние и като манталитет, и като политика в рамките на РМ винаги сме имали много ясни отношения към хората, които изповядват различна религия. Второ – аз съм част от БЗНС – една организация, която има особено ясно и чувствително отношение към тази тема", коментира Ненчев. Той подчерта, че тази нетърпимост е много опасна.

Министърът припомни, че Исмаилов е бил член на Комисията по досиетата, а преди това зам.-председател на Комисията за защита на информацията: "Той е проверяван вероятно стотици пъти. Ако е имало каквато и да е информация, единственият вариант е тя да е била скрита, което е недопустимо. От друга страна вече почти 10 дни аз не съм получил никаква информация, нито една служба не се свърза с мен или не ме уведоми за нещо, което да е обезпокоително около тази личност."

За бюджета на министерството Ненчев каза: "Отчитам тежката икономическа криза, в която се намира България, и необходимостта от съкращаване на бюджетите. Тази година обаче на срещата на Върха в Уелс поехме ангажимент, заедно с всички останали партньори, бюджетът на съответните министерства на отбраната постепенно да нараства, като до 2020 г. той достигне 2% от бюджета на съответната страна. 20% от тези средства трябва да бъдат насочени за модернизация на съответната армия. Аз не бих искал под никаква форма да нарушаваме или да не изпълняваме поетия ангажимент. След анализи и разговори, които проведох, очевидно е, че средствата са в недостиг, очевидно има много проблеми, свързани с издръжката на персонал, с оборудване, с модернизация на армията – нещо изключително важно. Ще се опитам да направя всичко възможно бюджетът да нарасне поне с малко."

По думите му, очакванията за глобалната сума, която ще похарчи българската армия догодина за отбрана, са за бюджет в рамките на 1,25 – 1,3 млрд. Той посочи като голям проблем превъоръжаването на армията. Министърът бе категоричен, че не са разговаряли по този въпрос с американския посланик в София.

За отношението ни към събитията в Украйна, военният министър каза: "Това е на наш ангажимент. В годините ние много често с действията си противоречахме на поети ангажименти и решения, свързани с НАТО и европейската отбрана. Не ми се иска повече да бъде така. В разговорите, които имах в Брюксел, получих лек анонс в тази посока – че има известно съмнение дали ние ще продължим да изпълняваме поетите си ангажименти."