Марин Льо Пен получи заем от руска банка

Част от сумата е преведена по сметката на партията

Лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин Льо Пен е получила заем в размер на € 9 млн. от Първа чешко-руска банка, съобщава Mediapart, позовавайки се на източник от партията.

Посредник в сделката е бившият международен консултант от компанията Dassault, а сега евродепутат от френската крайната десница Жан-Люк Шафхаузър. Следва да се отбележи, че част от сумата е преведена по сметката на партията. Тя е в размер на € 2 млн.

Льо Пен, известна с подкрепата си за политиката на Кремъл, получава заема на фона на обтегнатите отношения между Русия и Запада заради украинската криза. Пет големи руски банки (Сбербанк, VTB, Газпромбанк, Внешекономбанк и Россельхозбанк) са в списъка на санкциите на ЕС и САЩ. Под санкциите са и имената на 119 политици, банкери и олигарси.

По-рано, Льо Пен обясни, че партията й е била принудена да се обърне към чуждестранни банки, заради отказа от френските банки да отпуснат кредити на Националния фронт.

В отговор на обвиненията за финансирането на националистите от чужда държава, от  Националния фронт твърдят, че "парите не миришат". Хората на Льо Пен не пропуснаха да припомнят, че бившия президент Никола Саркози е получавал пари от Кадафи.