Няма разрушения и щети след труса в Румъния, разлюлял и България

Трусът от 5,4 бе усетен най-сериозно в Добричка и Варненска област

Няма данни за разрушения и причинени материални щети след земетресението снощи. Трусът от 5,4 по скалата на Рихтер беше усетен малко след 21.00 часа най-сериозно в Добричка и Варненска област.

В морската столица трусът е продължил около 10 секунди. Земетресението е усетено още в Плевен, Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Пазарджик, Велико Търново, на практика на територията на почти цялата страна.

Трусът е регистриран в Румъния, на около 400 км североизточно от София, на около 180 км от границите на България. Огнището е Вранча. Регистрирани са и вторични трусове в по-късните часове – с магнитуд 2 и 2,8 по скалата на Рихтер.

В Русе трусът бе усетен не само по високите етажи, но не предизвика паника в града. Първият трус е регистриран в 21.10 часа. Земетресението е било усетено в целия град. Само за два часа са регистрирани още 3 вторични по-слаби труса. В общината в Русе не са постъпвали сигнали за поражения или пострадали.

Според англоезичното издание "Romania Insider", цитирано и от Нова телевизия, трусът е усетен и в Молдова. Сайтът уточнява, че това е най-силното земетресение за тази година в Румъния. Някои от телефонните оператори в Румъния са изпитали технически проблеми и комуникациите са били прекъснати за кратко.