Папата се срещна с деца аутисти

Той призова да бъдем отзивчиви към нуждите на хората с аутизъм

Папа Франциск нежно прегърна деца с различни разстройства вследствие на аутизъм на аудиенция, целяща да покаже солидарност с хората, живеещи с това състояние, предаде bTV, цитирайки "Асошиейтед прес".

Светият отец призова правителствата и институциите по света да бъдат отзивчиви към нуждите на хората с аутизъм, да им помогнат за излизане от изолацията, а в много случаи за премахване на клеймото над тях.

След като изнесе молитва, Франциск разцелува и прегърна децата и тийнейджърите и поздрави техните родители. Повечето от децата избягваха погледа на папата, но един тийнейджър го последва и го прегърна още веднъж.

Семействата на децата бяха силно разчувствани от жеста на папата. "Беше експлозия от емоции", каза Мария Кристина Фиорди. "За нас като родители на дете с аутизъм тази среща беше много важна. Това бе протегната ръка за помощ и вдъхване на нова надежда", каза тя.

Франко ди Винченцо, друг родител, заяви, че е бил окуражен от думите на Франциск, че този проблем не трябва да се крие, че трябва да се живее с него открито. Около 7000 души бяха на аудиенцията. Сред тях имаше здравни работници, участвали в международен семинар по проблемите на аутизма, организиран от службата по здравните въпроси към Ватикана.