Д-р Борислав Миланов: Кариесите водят до обеззъбяване

Общество

22-11-2014, 20:28

Снимка:

Международен панаир Пловдив

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чуждестранен зъболекар работи без лиценз в София

98,3% от българите с кариеси

Тревога: И бебетата с кариеси

70% от децата в първи клас имат поне един кариес

Наличието на кариес в устата и неговите усложнения водят до обеззъбяване. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Д-р Борислав Миланов – председател на Български зъболекарски съюз. По думите му, всяка възраст си има своите проблеми, но именно обеззъбяването е обединяващото между всички тях. 

"Възрастните над 18 години, или по скоро във възрастта между 20 – 25 години имат извадени по 2,25 зъба от своята уста, в следствие на кариеса и неговото усложнение. А възрастните вече на 60 годни имат липсващи около 17 зъба в своята уста, в следствие нелекуването на кариеса и неговите усложнения", поясни докторът.

"70% от децата в първи клас имат наличието на поне един кариес. До 12-та година този брой се увеличава на 4 кариеса, а до 18-та годината кариесите стават минимум 7, като към тях се прибавя и липсата на поне един постоянен зъб - на всяко 4-то дете”, обясни д-р Миланов. 

Попитан дали има достатъчно практикуващи зъболекари у нас, той коментира, че за територията и населението на нашата страна практикуващите зъболекари са достатъчно. Той обясни, че в момента редовните членове на Българския зъболекарски съюз са над 8600.

На въпрос късаещ това, дали имаме необходимост от млади кадри в сферата, д-р Миланов отговори: „Оттук-нататък, производството на млади кадри в сферата на денталната медицина, трябва да бъде съотнесено с възможностите за тяхната реализация”.