Изследванията с мишки - безполезни?

Гризачите и хората са прекалено различни генетично

Американски учени поставят под въпрос десетилетия медицински изследвания с откритието си, че мишките и хората са повече различни генетично, отколкото мислеха специалистите, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Нова телевизия.

Макар и мишките и хората да имат много общи гени, кодиращи протеините, начинът на тяхното регулиране често е различен. Разликата между двата вида е голяма в някои ключови биологически пътеки. Резултатите обясняват защо над 90% от новите лекарства, преминали през изследвания с животни, се провалят на изпитанията с хора. Лабораторните мишки се използват в медицинските изследвания повече от век.

"Предполагаше се, че каквото бъде установено за мишките, важи и за хората, но идеята никога не е проверявана систематично. Знаем, че това предположение не е изцяло вярно. Има значителен брой миши гени, които се регулират по различен начин от подобните гени у хората. Разликите не са случайни. Те са струпани по определени пътеки, например в гените, регулиращи имунната система”, обясни проф. Бинг Рен от университета на Калифорния в Сан Диего.