Бензиностанция в Карнобат отнесе 10 бона глоба за сяра в горивото

Крими

22-11-2014, 11:40

Снимка:

chudesa.net

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Собственик на бензиностанция в Карнобат отнесе 10 хиляди лева глоба за нестандартно гориво с повече сяра в него. Санкцията е потвърдена от Карнобатския районен съд, както и от Бургаския административен съд и решението е окончателно и не може да се обжалва повече.

Глобата е наложена от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и е влязла в сила преди месец. Нарушени са били Закона за чистотата на атмосферния въздух и Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол.
Бензиностанцията се намира в Северната промишлена зона на Карнобат и е собственост на “Брент ойл” ЕООД, съобщи faragensy.bg. При проверката е взета контролна проба на течно гориво за дизелови двигатели и е установено, че продуктът не съответства на изискванията за качество.
Показателят “съдържание на сяра” на горивото, в резултат на изпитването, е 12 мг/кг при норма 10 мг/кг, съгласно БДС EN ISO 4259:2008 “Нефтопродукти. Предвид установения резултат от измерването по взаимно съгласие на търговеца и проверяващата го администрация е извършено ново – арбитражно изследване, от което е установено, че съдържанието на сяра в изследваното дизелово гориво е 14 мг/кг. При съдебното оспорване е допусната и извършена нова експертиза на горивото, от която е установено, че съдържанието на сяра в него е 7,1 мг/кг.
Карнобатският районен съд обаче е игнорирал резултата от експертизата, извършена в съдебното производство, като е приел, че той противоречи на резултатите от другите изследвания. Бургаският административен съд е преценил същото и е потвърдил решението на карнобатските магистрати. Решението е окончателно.