Наказват депутатите, ако оскърбят президента или членове на МС

Народните представители ще бъдат отстранени за повече от едно заседание, но не повече от три

Народните представители ще бъдат отстранени за повече от едно заседание, но не повече от три парламентарни заседания, ако оскърбят Народното събрание, членове на Министерски съвет, президента, вицепрезидента или представители на други органи на държавната власт.

Решението беше подкрепено с 85 гласа, 19 народни представители бяха против, а 1 се въздържа, предаде "Фокус". Депутатите приеха и това, че народен представител може да оспорва наложената дисциплинарна мярка в тридневен срок от налагането й, като председателският съвет може да потвърди, отмени или промени наложената мярка. 

Предложението потвърждението на мярката да става от председателския съвет, а не от председателя на НС беше внесено от Мая Манолова от БСП Лява България с мотивите, че не би следвало същият орган, издал санкцията да решава дали тя е основателна. Предложението беше подкрепено и от председателя на парламента Цецка Цачева. 

Отпадна текста, според който депутат може да бъде отстранен за не повече от три пленарни заседания, ако повторно е гласувал с чужда карта.