Вучков: Полицейски акции се използваха за медийни цели

Няма да бъда ничия сянка, увери вътрешният министър

Акции на МВР се използваха за медийни цели. Това повече няма да се случва в МВР, защото полицията трябва да събира доказателства под ръководството на прокурора. Пиар акции няма да се правят, защото те могат да се окажат контрапродуктивни. Полицията ще говори само чрез обвинителните актове на прокурора. Това заяви пред bTV вътрешният министър Веселин Вучков.

Той бе помолен да коментира използвано ли е вътрешното ведомство по време на Цветан Цветанов за постигането на политически цели, като са били репресирани и безконтролно подслушвани определени обекти. Вучков бе категоричен, че информацията за репресии и безконтролно подслушване от страна на вътрешното ведомство по време на Цветан Цветанов са силно преувеличени.

"Няма да бъда в ничия сянка, просто защото не е необходимо и никой не ми е поставил такива условия. Няма нищо осъдително в това министърът на вътрешните работи да говори с лидера на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, защото на него разчитам да си направя реформите. Чуваме се, но не сме се виждали", обясни Вучков.

Вътрешният министър призна, че няма представа какво се случва с крайслерите, които бяха използвани за подслушване по времето, когато Цветанов бе шеф на МВР. "Нямаме намерение да притежаваме техника за подслушване и проследяване. Службата СДОТО няма да се връща в МВР. Не е работа на една политическа фигура, като министъра, да дава писмено разрешение да се ползват СРС-та", обясни Вучков.

Той допълни, че ДАНС в момента освен че има техника за подслушване, е и контраразузнавателна служба. "Това е едно смесване на функции, които немското законодателство, например, не позволява. ДАНС трябва да си бъде българско контраразузнаване", подчерта още вътрешният министър.

"Критикувал съм много дейността на главния секретар Светлозар Лазаров, когато бях народен представител. Той има 5-годишен мандат. Идеята е да се възстанови една балансираща роля на президента. 25 години той назначаваше главен секретар, шеф на ДАНС и т.н. Главният секретар не ми е предлагал да си подава оставка и аз насила няма да го накарам. Аз назначих негов заместник и те трябва да работят в екип", заяви още Вучков.

Той разкри, че при вчерашната паника с предположението за заразен с ебола българин, МВР е оказало съдействие при откриването на хората, които са били в контакт с болния и техните адреси.