Без детска градина за 4-годишните

ГЕРБ се отказа от промените в законопроекта за предучилищното и училищното образование

ГЕРБ се отказа от задължителната детска градина за четиригодишните деца. Това предвижда внесеният в деловодството на парламента законопроект за предучилищното и училищното образование, предаде БНР.

Този текст беше най-спорният в проектозакона на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, призна депутатът от партията Милена Дамянова.

"Една от най-дискусионните теми беше задължителната детска градина за 4-годишните деца. Тук сме направили отстъпка и тази мярка вече не фигурира в закона, не защото считаме, че мярката е погрешна, напротив. Дебатите в обществото и острата реакция, включително и на родители, ни накара да преосмислим на този етап това наше предложение", поясни Дамянова.

Тя обяви, че със сегашния законопроект се запазва също спорният текст за държавната помощ за частните училища и детски градини, но той ще влезе в сила чак от 2018-а година.

Конкретните нови предложения в системата на училищното образование обобщи депутатът от ГЕРБ Корнелия Маринова: "Тя включва отново два етапа – основен – от първи до седми клас, и средна степен – първи и втори гимназиален етап, от 8-и до 10-и и от 11-и и 12-и клас".

Новост е и обединеното училище, което предвижда обучение на ученици от 1-ви до 10-и клас, което е от изключително важно значение, особено за малките населени места и за семейства, които имат сериозни финансови проблеми. 

"Тези училища ще дават възможности за професионално обучение. Даваме възможност въвеждането на целодневната организация на учебния ден за учениците до 7-и клас, за уплътняване на свободното време. Родителите за пръв път да бъдат реални участници в учебния процес както по отношение на тяхната оценка на училищната среда, и до включване в конкретни училищни инициативи", допълни Маринова.