Хората на бъдещето ще живеят на морското дъно

Свят

21-11-2014, 13:18

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Англия потегли първият автобус, задвижван от фекалии (видео)

"Плаващите градове-балони" ще имат жилищни комплекси, хотели, бизнес сгради, търговски и развлекателни центрове

Японската строителна компания "Шимизу" представи план за "плаващ град-балон", който се спуска по спираловидна ос до дъното на океана, съобщи АФП, цитирана от БТА. На повърхността в сфера от бетон и прозрачни материали с диаметър 500 м ще могат да живеят и работят 5000 души. В нея ще има жилищни комплекси, хотели, бизнес сгради, търговски и развлекателни центрове, изследователски институти. Над повърхността ще е едва една десета от сферата. Тя ще може да бъде потопявана до дълбочина 4 км по спираловидна ос с диаметър 600 м.

Спираловидната ос ще е 15-километров път, който води към сграда на дъното на океана. Там може да има предприятие за извличане на редки метали и други ресурси.

Енергията ще се произвежда от разликата в температурата на морската вода на различните дълбочини.

Проектът ще струва 20 милиарда евро. Необходимата за него технология ще бъде разработена до 2030 г. В проекта участват няколко организации, сред които университета на Токио и Японската агенция за морски науки и технологии. Компанията "Шимизу" има репутация за авангардно мислене в държава, където строителните фирми по традиция са консервативни в подхода си. Друг неин проект е за пояс от слънчеви панели около Луната, който да събира и предава енергия до "приемни станции" на Земята с лазери или микровълни. Тя предложи и "зелен плуващ мегаполис" за нациите от потъващите атоли в Тихия океан, като Кирибати.