Специалистът, изследвал пробата за ебола: Щастлива съм, че резултатът е отрицателен

Оставаме бдителни, защото в случая не е ебола, но не знаем какво предстои, подчерта тя

Основно две неща имах предвид - да се извърши максимално акуратно изследването, защото залогът е голям. И второ - максимална протекция на колектива, който го работеше. Това разказа пред Би Ти Ви проф. Ива Христова - първият човек в държавата, който научил резултата от кръвните проби на пациента, за който се появиха съмнения за зараза със смъртоносния вирус ебола. Резултатите от лабораторните изследвания се оказаха отрицателни. Пробата няма да се изпраща за допълнителни изследвания в Европа, защото тестът в България е достатъчно надежден. Директно се доказва самият вирус, а не имунната реакция срещу него. По стандартите на Световната здравна организация това е най-надежният метод за доказване на инфекция.

„Доволна съм, че резултатът излезе бързо, не се налагаха уточнения, повторения. Най-вече съм щастлива, че резултатът беше отрицателен, защото пациент с ебола ще бъде сериозно предизвикателство за всички нас”, коментира проф. Христова.Няма място за притеснение, увери още тя.

„Оставаме бдителни, защото в случая не е ебола, но не знаем какво предстои. Трябва да бъдем бдителни, всички мерки да се взимат, преди всичко за изолиране на контактните, това е много важно”, допълни още професорът.

Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции повече от десет години е активен член на Европейската мрежа за контрол на вирустни инфекции. „Вътре в тази мрежа са свързани специалистите, които на практика осъществяват диагностиката в цяла Европа и има много активен обмен между тях - на протоколи, на съвети, така че това също ни помогна да реагираме бързо по най-адекватния начин”, обясни още проф. Ива Христова.

Друг извод от създалата се ситуация, е, че България не е изолирана от световните процеси и рискът от зарази като ебола и други опасности не е хипотетичен.