Отхвърлени са съмненията за Ебола у нас

Няма вирус в резултатите на пациент във ВМА

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев докладва в щаба на Министерството на здравеопазването, че резултатите на хоспитализирания във Военно-медицинската академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса Ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола.
Министърът на здравеопазването Петър Москов и неговият екип ще дадат извънредна пресконференция в 08:00 ч. Министър Москов изказва дълбоката си благодарност към всички, участвали в извънредната ситуация, и специално към медиите за коректното отразяване на информацията.

Вчера вечерта беше оповестено, че български гражданин със симптоми, подобни на грип, и съмение за зараза с вируса Ебола, е настанен в Клиниката по инфекциозни болести във Военно-медицинската академия и са започнали всички диагностични и лечебни дейности. Според лекуващия екип, резултатите от проведените клинични и неспецифични лабораторни изследвания на кръвта не даваха убедителни данни за наличие на вирусна инфекция.

По последни данни тогава, всички идентифицирани контактни лица, 12 души в пряк контакт с пациента и 13 души - в индиректен контакт,  са изолирани при подходящите условия. Епидемиологичното проучване продължава.

По-рано от Министерството на здравеопазването съобщиха, че при тях е постъпила информация от болница „Токуда“ за български гражданин, пристигнал от Сиера Леоне със симптоми, подобни на грип. Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военно-медицинска академия. Според приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, нашите здравните власти са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерството на здравеопазването работи щаб, който поддържа  постоянна връзка със Столичната районна здравна инспекция, Военномедицинската академия, болница „Токуда“ и с Националния център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

Пред БНР заместник-министърът на здравеопазването, д-р Ваньо Шарков посочи, че са изолирани около 20 души, които са били в контакт с пациента:

Но това не означава, че тези хора са болни. Те са абсолютно здрави. Нямат симптомите на вируса, просто са под наблюдение и затова казвам, че сме предприели мерки, дори повече от предписанията, само и само да има спокойствие, добави Ваньо Шарков.

Заместник-здравният министър беше категоричен, че още тази нощ ще стане ясно дали пациентът е заразен с вируса Ебола.

Абсолютно и категорично! Надявам се до сутринта да знаем, че нямаме първият българин страдащ от такова заболяване. Той няма другите симптоми на това заболяване, но въпреки всичко сме взели мерки, каза Ваньо Шарков.