Депутатите продължават с приемането на текстове от Правилника на НС

Петъчният парламентарен контрол ще се провежда и ако няма кворум в пленарната зала

Днешното пленарно заседание е посветено изцяло на първото четене на правилника за организацията и дейността на парламента. Днешният парламентарен контрол се отменя.

Над 8 часа заседаваха депутатите. Те приеха постоянните парламентарни комисии да бъдат 22. По-голяма част от тях ще бъдат аналогични на отделните министерства. Ще има още 2 комисии - за борба с корупцията, за контрол на службите за сигурност. Най-много спорове в пленарната зала предизвика създаване на комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. В хода на дебатите на депутатите от ГЕРБ се наложи да обясняват няколко пъти, че комисията няма да контролира, а само ще осъществява мониторинг на дейността на контролния орган.

Петъчният парламентарен контрол ще се провежда и ако няма кворум в пленарната зала, реши мнозинството в Парламента.

Не се прие предложението на председателя на парламентарната група на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов, в началото на всяко заседание да звучи националният химн.

Парламентът си разписа и коледна ваканция, която ще започне от 22-и декември до 10-и януари, 10 дни по великденските празници и от 1-ви до 31-и август - лятна почивка. По изключение НС може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.