Китайски военен криел в мазето си 1 тон пари в брой, скъпоценни камъни и нефрит

Свят

20-11-2014, 17:01

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Две самоубийства на висши офицери във ВМС на Китай

Наложило се следователите да извикат над 10 военни камиона, за да отнесат планините от конфискувани вещи

Един тон пари в брой, скъпоценни камъни и нефрит от рушвети бяха открити в мазето на един от бившите най-високопоставени военни в Китай, съобщава "Дарик", като се позова "Ройтерс" и

хонконгското списание "Феникс", което описва подробности от корупционния скандал по високите етажи на властта в Пекин.

Както съобщили военни прокурори, Сюй Цайхоу, бивш заместник-председател на могъщия Централен военен съвет, признал, че взимал огромни подкупи в замяна на съдействие за повишения. Сюй, който миналата година подаде оставка от поста в Съвета и от политбюро на управляващата Китайска комунистическа партия, вероятно ще бъде изправен пред военен съд след като приключи следствието.

През март при обиск в луксозния му дом в Пекин, в мазето били открити над един тон банкноти - долари, евро и юани, стотици килограми нефрит, голямо количество скъпоценни камъни и антики. Наложило се следователите да извикат над 10 военни камиона, за да отнесат планините от конфискувани вещи, пише "Феникс".

Президентът Си Цзинпин оглавява Централния военен съвет, който ръководи 2,3 милионната армия - най-многочислената в света, посочва Ройтерс. Той обяви изкореняването с корупцията във въоръжените сили за първостепенен приоритет. Наред с това Си полага огромни усилия за модернизиране на армията, която все по-често се използва като инструмент за налагане на китайското влияние, добавя Ройтерс.