Отиде си испанската херцогиня Алба

Свят

20-11-2014, 14:47

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Питието на аристократите - Галерия

88-годишната аристократка бе муза на Франсиско Гойя

Херцогиня Кайетана Фиц - Джеймс Стюарт, една от най-титулуваните знатни особи в света и една от най-богатата жени в Испания, почина на 88-годишна възраст в дома си в Севиля, съобщи кметът на града, цитиран от ДПА.

Тя бе приета в болница в неделя вечерта с дихателна недостатъчност, причинена от инфекция на белите дробове. След като състоянието й се е влошило, тя е била прехвърлена в дома й, като е починала, заобиколена от членове на нейното семейство.

„Лейди Кайетана винаги е носила Севиля в сърцето си и ще остане завинаги в сърцето на Севиля. Почивай в мир", написа в „Туитър" кметът Хуан Игнасио Зойдо. Ще бъде построен параклис за оплакване на аристократката.

Дукесата е родена в Мадрид на 28 март 1926 г. На 5-годишна възраст се мести със семейството си в Париж, а след това в Лондон, след като семейството бяга от Испанската гражданска война, продължила между 1936 и 1939 г.

Тя е известна като чудата и ексцентрична кралска особа, чийто социален живот беше особено интензивен, а стилът й беше своебразен. През 2011 г. тя се омъжва за бюрократ - против волята на децата си, който е 25 години по-млад от нея.

Според Книгата на Гинес за световни рекорди, херцогиня Кайетана е най-титулуваният човек в света. Тя е била пет пъти херцогиня, веднъж - графиня-херцогиня, 18 пъти - маркиза, 18 пъти - графиня, веднъж - виконтеса, и 18 пъти - испански благородник.