Откриват "Киномания" в обновения Дом на киното

Пловдив Лайф

20-11-2014, 14:36

Снимка:

"Киномания"

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

30 ленти ще се извъртят на феста до 30 ноември

Качествено световно кино ще гледат пловдивчани и тази година в рамките на филмовия фестивал "Киномания". Тя започва тази вечер и ще продължи до 30 ноември в новия филмов център "Лъки - Дом на киното" ( в Дома на техниката). 30 филма ще бъдат показани на 9-ото издание на "Киномания", като прожекциите са с начален час 18.30 и 20.45 часа. Програмата на кино панорамата е насочена изцяло към хора, които харесват и търсят алтернативното кино и няма случайни заглавия, обещават организаторите Борислав Лалев и Янаки Дерменджиев.

Фестивалът тръгва към публиката тази вечер с "Думи към боговете" - девет истории на девет известни режисьори (сред които и Емир Кустурица) за вярата и религията. От 21-ви ноември  може да се види най-очаквания български филм на годината "Съдилището" с Асен Блатечки и Христо Мутафчиев в главните роли.

И тази година ще бъде показан филм на  Уди Алън - киноманите ще могат да видят "Магия в полунощ".  Вечната тема за любовта е за филмите  "Казанова вариации", "Невидимата жена", "Госпожица Юлия".  Едно от най-нашумелите заглавия на френското кино през тази година - "Истинският Сен Лоран", също присъства в програмата на "Киномания.

Киното чудесно се съчетава с кулинарното изкуство в рубриката Кулинарно кино. “Майстор-готвач” със Скарлет Йонахсон и Дъстин Хофман разказва за готвач, който напуска работата си в популярен ресторант в Лос Анджелис и отива в Маями, където купува фургон за храна, за да възпламени отново не само страстта си към готвенето, но и вкуса си към живота и любовта. Децата също ще могат да се забавляват с любими филми - в програмата са включени 7 заглавия, 3 анимационни и 4 игрални филма. Сред заглавията са „Емил от Льонеберя“, „Пинокио“, „Мумините на Ривиерата“ и хитовият „Петсън и Финдъс“ - част от изненадите на фестивала. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.